A Bodrogköz felfedezése

Széphalmon 2008-ban nyílt meg A Magyar Nyelv Múzeuma. A Kazinczy Ferenc egykori gyümölcsöskertje helyén álló intézmény anyanyelvünk gazdagságát és irodalmi hagyományainkat mutatja be.

Földrajzi helyzete is meghatározza küldetését: a határ mellett munkálkodva élénk kapcsolatot tart a felvidéki magyar közösségekkel, és programokkal segíti az ottani kulturális életet. Közös kincseink (a nyelvi-irodalmi örökség, a természet, az épületek) összekötnek minket, bemutatásuk fontos feladat.

A Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma és Királyhelmec Város Önkormányzata együttműködésében megvalósuló Interreg pályázat ezért kapta a Connecting Heritages (’összetartó örökség’; ’örökség, mely összeköt’) címet.

A régió legfőbb nevezetességeit bemutató tíz tematikus film három nyelvű felirattal (angol, magyar, szlovák) elérhető az alábbi youtube-csatornán.

A táj Kazinczy perspektívájából

A négy részből álló film olyan helyszínekről mutatja be Zemplén és a Bodrogköz találkozását, ahonnan egykor Kazinczy is szétnézhetett. A Várhegyről egyaránt ráláthatott a síkságra és a szomszédos Szár-hegyre, ahol most a Trianoni-emlékmű áll; a széphalmi kúriája mellett emelkedő dombról pedig átláthatott Borsiba, II. Rákóczi Ferenc szülőhelyére.

YouTube
Letölthető tematikus utak: