Írómozi

„Csodálatos egy valami ezek a mozgófényképek, amelyek, mint a bogár a fehér falon, másznak.” Így fogalmazta meg Jókai Mór a véleményét 1895-ben – az írók közül talán elsőként – a moziról egy nizzai vetítés után. Nádas Sándor emlékezése szerint Heltai Jenő a mozgóképszínházat becézve, 1898-ban alkotta meg mozi szavunkat és azonos című versében ily módon jellemezte a korabeli filmet: „Egy centiméter igazi költészet / És háromezer méter butaság”.

Irodalom és film rokonságát számos műalkotás bizonyítja, íróink és a felvevőgép közeli kapcsolatát igazolják a Pimmédia Írómozi felületén most közreadott korai mozgóképek. A Médiatár gyűjteményében található, írókat, költőket megörökítő felvételek közül elsőként az 1920-30-as évekből fennmaradt kisfilmeket mutatjuk be. Ezek egy része hozzáférhető a Nyugat-mozi – Archív filmfelvételek a Nyugat íróiról (PIM, 2009) című DVD-n, de van, ami most először kerülhet nyilvánosságra, mint például Mihály Dénes felvétele Ambrus Zoltánról és családjáról.

A felvételek értéke, érdekessége, hogy íróinkat spontán jelenetekben, családtagjaik, barátaik körében láthatjuk. A keskenyfilmek révén műveiken túl halhatatlanná vált a személyük is, jellegzetes testtartásuk, gesztusaik, mimikájuk is előttünk van. Amint Karinthy fogalmazott A mozgófénykép metafizikája című írásában: „Én, az aki az Andrássy úton sétált, száz év múlva újra meg fog jelenni és sétálni fog: s azoknak részére, akik látni fogják, egészen ugyanazt fogom jelenteni, mintha mostan látnának.”

Az összes felvétel a Petőfi Irodalmi Múzeum tulajdona.