Fotógyűjtemény

A fotógyűjteményben őrzött felvételek száma mintegy harmincezerre tehető. Az anyag jelentős részét íróportrék és csoportképek adják, s a fényképek egy része elsődlegesen dokumentatív értékkel bír: családi amatőrfotó vagy egyszerű igazolványkép. A gyűjteményben kisebb részben találhatunk fotóművészeti alkotásokat vagy fényképész mesterek műtermi képeit. Ritkák, ezért különlegesek azok a képek, amelyeket maguk az írók készítettek (Nádas Péter művészfotói, Babitsné Török Sophie felvételei, Déry Tibor amatőr fotói).

A gyűjteményben nem csupán írókat ábrázoló képek találhatóak. Ez részben annak köszönhető, hogy olykor vagy írói hagyatékokból vagy fényképészektől bekerülnek nagyobb anyagok, amelyeknek egységét nem kívánjuk megbontani. Így lehetséges, hogy például Móricz hagyatékából megőriztük neves színészek fényképeit, Babits és felesége fotóhagyatékában festők (Rippl Rónai József, Scheiber Hugó), szobrászok (Beck Ö. Fülöp) fotóit vagy Kiss József fiának, Kiss Ottó fotósnak hagyatékából Görgey Artúr tábornok és Hopp Ferenc orientalista fényképeit.

Akadnak a gyűjteményben fotótörténeti ritkaságok is, amelyek a 19. század közepe és a 20. század első harmada között különféle különleges technikával készültek, például a dagerrotípia (Petőfi Sándor, Kossuth Lajos, Reményi Ede), chromotípia (Jókai Mór), ferrotípia (Molnár Ferenc), porcelánfotó (Jókai-fotó  bögre oldalán), vagy később az úgynevezett nemes eljárású guminyomat, szénnyomat (Székely Aladár művészfotói).

A digitális fényképezés térhódítása komoly kihívást jelent a jövőben nem csupán a felvételek gyűjteményezése, hanem nyilvántartásuk és megőrzésük szempontjából is.

 

Kapcsolat: E-mail: muvtarikutato@pim.hu, Telefon: + 36 1 317 3611 / 231

Online katalógus