Alsó tagozatosok

Indiánok a múzeumban?

Az „indián” szó hallatán elsőként valószínűleg a múzeumtól igen távoli fogalmak jutnak eszünkbe: majdhogynem teljesen lehetetlennek gondoljuk, hogy indián kalandokat éljünk át egy múzeumban. Hacsak... 

ALKOSSATOK SAJÁT INDIÁN KALANDOT!

A legfontosabb eszközötök a fantáziátok lesz, de a kaland megírásában segítségetekre lesz a "Rézbőrű volt az alkony" című kiállításunk is, vagyis azok az alkotások, emléktárgyak, amelyeket az indián kultúrával való találkozás ihletett, és persze alkotóik története. 

90 perces foglalkozásunkon a kreatív írás és a drámapedagógia eszközeivel a résztvevők saját indián világot és egy közös kalandot alkotnak.

Ajánlott korosztály: 8-12 év

Időtartam: 90 perc

A foglalkozás díja: 5000 Ft csoportonként

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: "Rézbőrű volt az alkony" A magyar indiánozás nyomában (PIM)

Dzsenkó, a Petőfi-rajongó kiscsikó

Dzsenkó, az engedetlen kiscsikó a Károlyi-palota minden zugában felbukkant már, sőt a palota falain túlra is eljutott.  A Pilvax kávéház rendszeres vendége és Petőfi Sándor követője.

A foglalkozás során bejárjuk a Károlyi-palotát, hogy megtaláljuk Dzsenkó elrejtett Petőfi-gyűjteményének darabjait, majd saját tárlatot alkotunk kincseinkből a múzeum állandó kiállításában.

Időtartam: 90 perc

A foglalkozás díja: 5000 Ft csoportonként

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: a Károlyi-palota termei, „Ki vagyok én? Nem mondom meg...” – Petőfi választásai (PIM)

Hilda, a betűgyűjtő galamb

Betűgyűjtő kincskeresés a Károlyi-palotában

Az egyórás foglalkozáson  megismerkedhettek Hildával, a híres betűgyűjtő galambbal és Palival, a palotával, aki rajong a városi történetekért. Mindent kibetűzünk, kiderítjük, miről mesélnek a kéziratok és a kisnyomtatványok, bekukkantunk a Károlyi-palota felfedezetlen zugaiba is.

Időtartam: 60 perc

A foglalkozás díja: 5000 Ft csoportonként

Kapcsolódó helyszín: a Károlyi-palota termei

A vakond kiállítása

Irodalmi kincskeresés a Károlyi-palotában

Milyen illatú egy mahagóniláda? Milyen tapintású a selyemtapéta? Milyen hangjai lehetnek a címereknek? Mit rejthet egy kíváncsi vakond kiállítása, aki a palota falaiban közlekedik és mindent tud az irodalmi kincsekről?

Hallgasd meg K. Dezső, a vakond meséjét és legyél részese az irodalmi kincskeresésnek!

Időtartam: 60 perc

A foglalkozás díja: 5000 Ft csoportonként

Kapcsolódó helyszín: a Károlyi-palota termei

Nem lehet elég korán kezdeni…

kaland és játék a Petőfi-tárlatban

avagy hogyan forgassunk fel egy kiállítást

MIÉRT HOGY LÁTHATATLANOK...
Miért hogy láthatatlanok
Az ördögök s az angyalok?
Ismerni szeretném őket
Avégett,
Hogy tudja, amit nem tudok:
Mi van ebben és mi van abban?
S az ember melyikhez hasonlít jobban?
(Petőfi Sándor, Szalkszentmárton, 1846. március 10. előtt)

Vajon mi izgalmas lehet egy óvodásnak, kisiskolásnak, vagy úgy egyáltalán egy gyermeknek egy múzeumban, ahol – gondolhatnánk – sem hangoskodni, sem mocorogni, sem kérdezni, sem a műtárgyakhoz nyúlni nem szabad? Nos, Petőfi Sándor, az egyik legszerethetőbb, de mi tagadás, kissé „rendbontó” költőnk tárlatában most megtapasztaljuk, hogy egy múzeumban is (majdnem) mindent lehet, de leginkább felfedezni, játszani és tapasztalatokat szerezni olykor angyali nyugalommal, olykor a szabályokra fittyet hányó vagánysággal.

Időtartam: 45 perc

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás„Ki vagyok én? Nem mondom meg...” – Petőfi választásai (PIM)

Jelentkezés: muzeumped@pim.hu

Óriás társas Petőfi Sándorral

avagy bolyongj be egy izgalmas életet

Szeretnél 90 percre egy játékba csöppenni ahol Te gurítasz egy óriás dobókockával, s izgatottam várod, hogy csapattársad, mint élő bábú, milyen kalandokat tartogató mezőre lép rá? Elzsongít a nyelv zenéje, szeretsz játszani a szavakkal, érdekel, miért voltak ördögszarvai Petőfi Sándornak, s milyen különös tárgyakra bukkanhatunk egy XIX. századi iskolában?

Játsszunk együtt a nyelvvel és ismerjük meg (egy kicsit jobban) Petőfi Sándort, mint embert.

A foglalkozás során a diákok egy 33 mezőből álló társasjáték bábuivá válnak, s játékos feladatok segítségével jutnak új és izgalmas információkhoz irodalomról és Petőfi Sándor életéről.

A foglalkozáshoz nem szükséges semmilyen előismeret.

Időtartam: 1,5 óra

Ára: 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: -

Maximális létszám: 25 fő

Időutazók

Kalandozás Petőfi Sándor korában és a költészet birodalmában

Mese a tanteremben – játék a múzeumban

Hogyan lett Petőfi Sándorból költő? Milyen mesés kalandokat kellett kiállnia, és mennyit barangolnia keresztbe-kasul, míg eljutott Pest városába? Milyen gyermek volt? S vajon már ekkor tudta, ő bizony híres költővé fog válni? Hogyan teltek iskolás évei? Hogyan élhetett katonaként és vándorszínészként?

A kétalkalmas foglalkozás során a gyerekek a tanteremben és a múzeumban ismerkedhetnek meg Petőfi fordulatos életével mesék, filmek és rengeteg játék segítségével.

A foglalkozás első ütemében a múzeumpedagógusok rendhagyó irodalomórán mesélnek és vetítenek a gyerekeknek. Ezt követően az osztályok ellátogatnak a Petőfi Irodalmi Múzeumba, ahol – korosztálytól függően – 60-90 perces foglalkozáson vesznek részt, mialatt elsősorban Petőfi-korabeli izgalmas tárgyakkal és a költő sorsával ismerkednek meg.

Időtartam: 30-45 perc (tanóra keretében) + 60-90 perc (PIM)

Ára: A rendhagyó irodalomóra ingyenes. A múzeumi foglalkozás díja: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 5000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: „Ki vagyok én? Nem mondom meg...” – Petőfi választásai (PIM)

Minimális létszám: 60 fő

Készítsünk mesenyomdát!

A csoportok egy választott mesét dolgoznak fel képregény formájában a saját kezűleg megtervezett és elkészített mesenyomda segítségével. 

Időtartam: 1,5 óra

Ára: 500 Ft/fő

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: Kiállítástól független (PIM)