Archívum

Szökkenj szárnyba!

Elrejtve a földi szem elől, egy láthatatlan ajtón túl terül el Tündérország csodálatos földje. Itt élnek a tündérek, varázslatos képességekkel és varázslatokkal felruházva, békességben az állatokkal és a világ többi lényével. A kis Lalát mégis olthatatlan kíváncsiság hajtja, megismerni az emberek fájdalommal, nehézséggel és örömmel teli világát. Ki vagy mi lennél, ha Tündérországban élnél? Milyen varázslatos képességed, tulajdonságod lenne? Miben vagy más, mint a többiek? A Szabó Magda Tündér Lala című meseregényét feldolgozó foglalkozásunkat 6-10 éves gyerekeknek ajánljuk.

Időtartam: 1,5 óra

Ára: 400 Ft/fő (belépőjegy) + 4000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: "Annyi titkom maradt..." száz éve született Szabó Magda

Maximális létszám: 25 fő

Habzsoldia császára

kalandozás a rakoncátlan ízek birodalmában

"Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy császár. Bizony, nem király, hanem a messzeföldön híres bölcsességű királyoknak a királya, így egyszerűen – magunk közt – a császár.

A császár lehangoltan járkált a palotájában. "Hjaj" sóhajtotta szívet szakasztóan. "Hjuj" lehelte erőtlenül. "Hjej" dörmögte maga elé szemrehányóm. Mi nyomhatja vajon őcsászári fensége kedélyét? 

Talán harcban áll a birodalom? Talán bizony legkisebb leányát rabolta el a sárkány? Vagy eszébe jutott az az idő, amikor még békaként várta, hogy egy szépséges hercegkisasszony megcsókolja, s visszaváltoztassa daliás vitézzé? Áh, nem – őcsászári fensége roppant módon szeretett enni. Őcsászári fensége mindent nagyon szeretett, mindegy volt neki, hogy sóska, vagy spenót, vagy brokkoli, vagy mogyorókrémes, tejszínhabos csokoládé-torta, ő bizony habozás nélkül befalta.

Ám egy ideje (egészen pontosan 24 órája 10 perce és 24 másodperce) valami megmagyarázhatatlan történt a palotában. Ez aggasztotta császárunkat.

Merthogy az ízek összekeveredtek, ami eddig édes volt az keserű lett, ami eddig sós volt, az savanyúvá változott. Minden a feje tetejére pördült: mert ki hallott már csokoládé ízű citromról, s ki akarná a mézes teáját sósan elfogyasztani? Hallatlan."

Segíts a császárnak rendbeszedni a rakoncátlan ízeket, légy Habzsoldia birodalmának királyleánya avagy királyfija, s álld ki a játékos próbákat, hogy a császár újra boldog, nyugodt és jóllakott lehessen!

Időtartam: 1 óra 

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 4000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: Írói fogások - terítéken az irodalom

A palota titokzatos sárkánya

„Hol volt, hol nem volt, de ez inkább volt, mint nem volt, egy palota. Ebben a palotában éldegélt, népes családjával, Károlyi gróf úr. Nem számított, mekkora a család, mert a palota 150 termében úgy lehetett bújócskázni, hogy a gyerekeknek nem attól kellett félni, hogy megtalálják őket, hanem hogy nem találják meg őket, s mire végre visszabolyonganak az ebédlőbe már csak a tejbegríz hűlt helye felett búsonghatnak. De a Károlyi grófok nem ám palotájukra voltak a legbüszkébbek, oh, dehogy! hanem annak egy igencsak különleges lakójára, aki a déli szárnyban szerényen és szelíden mindössze öt termecskében éldegélt…”

Látogassatok el a sárkány lakosztályába, álljátok ki a furfangos próbákat, amelyek során észre, ügyességre és szívre egyaránt szükségetek lesz, hogy megismerkedjetek a palota barátságos lakójával.

A foglalkozás során a gyerekek egy meséhez kapcsolódva közösen járják végig a sárkány lakosztály termeinek izgalmakat rejtő útját, hogy a legbelső teremben végül megalkossák saját, bensőjükben rejlő sárkányukat.

Időtartam: 1,5 óra

Kiemelten ajánlott korosztály: Óvoda – 1. osztály

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 4000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: Sárkányok mindig lesznek (PIM)

Sárkányok mindig lesznek

– avagy „hogyan lettem mesehős?”

Nincs a világon olyan valaki, aki ne találkozott volna legalább egyszer már életében sárkánnyal. Lehet őket szeretni vagy nem szeretni, elképzelni szelídnek és tűzokádónak, egy-, hét,-vagy épp huszonnégy fejűnek, kincsek őrzőjének vagy királylány-tolvajnak.

A foglalkozás során a gyerekek kisebb csapatokat alkotva, saját sárkánymesét készítenek, amelynek előbb írói, majd hősei lesznek. Vajon milyennek képzelik el a sárkányt, a hőst, no és persze a királylányt? Mi történik a hőssel, mikor vándorlása alatt egyszer csak szembe találja magát a karvallyal, az elefánttal vagy próbák elé állítja őt a sárkánytallér-készítő?

Ilyen és még ennél is izgalmasabb kérdések élénkítik a gyerekek fantáziáját, hogy a mese és az élmény színes és emlékezetes lehessen.

Időtartam: 1,5 óra

Kiemelten ajánlott korosztály: 1 – 3.osztály

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 4000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: Sárkányok mindig lesznek (PIM)

 

 

A csavargó palota

Hallottál már csavargó palotáról? Pirinkó kis királylány ilyenben lakik, és bizony meggyűlik vele a baja, mert a palotának kószálni támadt kedve, és messzire viszi egyetlen lakóját. Segítsünk Pirinkónak végre földbe gyökereztetni a palota kacsalábait! Ehhez ellátogatunk Motyó bábi kölcsönzőjébe és megfejtjük különféle tárgyainak varázserejét. Mindössze három napunk, s három éjjelünk van, hogy Pirinkó huncut palotáját megfékezzük, úgyhogy sietnünk kell!

Időtartam: 1,5 óra

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 4000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: Mosó Masa és barátai (PIM)

Aranyváros iskola

Ugye nem hiszed, hogy egy múzeum lehet unalmas hely? Nem csupa szürkeség, hanem számos izgalom vár rád! Felfedezzük és megismerjük a kiállítás játékos szereplőit, hogy közösen népesítsük be saját Aranyváros iskolánkat. Rajzolunk és színezünk, elképzeljük és kiállítjuk azt a varázsos helyet, ahol jó gyereknek lenni!

Időtartam: 1,5 óra

Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy ára) + 4000 Ft csoportonként (foglalkozás díja)

Kapcsolódó kiállítás/helyszín: Mosó Masa és barátai (PIM)