Szent István Napi programok a PIM-ben

A Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményeinek programjai az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából

Date
-

A Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei ingyenes nyitva tartással és programokkal várják az érdeklődőket az augusztus 20-i nemzeti ünnepen és a kapcsolódó hétvégén.

Programok a Károlyi-palotában

(1053 Budapest Károlyi utca 16.)

 

Wirth Imre tárlatvezetése a Rézbőrű volt az alkony c. kiállításban

2021. augusztus 20. péntek, 15:00

Létszám: max. 30 fő

Indián regényekkel múló nyarak, füstjelek a Dunakanyar egyik szigetén és a Bakonyban, álmodozások és üldöztetések, hőskor és felejtés. A magyar indiánozás nyomait olvassuk egy tárlatvezetésen a Rézbőrű volt az alkony című kiállítás kurátorával.

 

„Úgy éreztem magam, mint valamilyen nagy utazó.” Márai Sándor városai

2021. augusztus 20. péntek, 17:00

Létszám: max. 100 fő

Helyszín: Díszterem

Az író élete során tucatnál több országban járt turistaként vagy emigránsként. Személyes viszonyulása az egyes helyekhez, és ennek megfelelően írásai rendkívül változatosak: a hazai és itáliai otthonosságtól a franciaországi létidegenségig meglehetősen széles skálán mozognak. Az est során a világot felfedező, 1948-as emigrációja előtt utazó Márait ismerhetjük meg, akinek írásaiban ezúttal is főszerepet kap a kiváló nyelvezet és a humor.

Az estet összeállította és bevezeti: Mészáros Tibor irodalomtörténész

Az irodalmi részleteket felolvassa: Hirtling István színművész

Cimbalmon közreműködik: Farkas Rózsa

#Ahónapszerzője #MáraiSándor

 

Palotatörténeti séta

2021. augusztus 21. szombat, 11:00

Létszám: max. 30 fő

A Petőfi Irodalmi Múzeumnak otthont adó Károlyi-palotát az egyik legismertebb magyar főúri család, a Károlyiak ízlése emelte Budapest egyik legimpozánsabb palotájává. A belváros klasszicista gyöngyszeme sok olyan titkot rejt magában, amelyek mind a fővárosi építészettörténet, mind a magyar történelem és irodalom jelentős mérföldkövei.

Látogatóink megismerhetik a klasszicista palota és a Károlyi család évszázadokat átívelő történetét, bejárhatják a palota díszes termeit, szalonjait, könyvtárát.

Sétavezető: Nagyvári Ildikó

 

Rendhagyó tárlatvezetés az Édes Anna-kiállításban

2021. augusztus 21. szombat, 15:00

Létszám: max. 30 fő

Parádi Andrea kurátor vendége Törőcsik Franciska színművész

Törőcsik Franciska maga is alakította Édes Annát és szakdolgozatát is ebből a regényből írta meg. Mit jelent számára ez a szerep? Hogyan olvasta Kosztolányi regényét? Szubjektív tárlatvezetésében a saját Édes Annáját mutatja be a látogatóknak Az Év Kiállítása 2021 jelöltje címet elnyert Édes Anna / Kosztolányi c. kiállításon.

 

Minka feat. Wahorn András

2021. augusztus 21. szombat, 18:00

Létszám: max. 100 fő

Helyszín: Díszterem

Pátkai Rozina Czóbel Minka által inspirált Minka című zenei projektjét hozza el a PIM-be: versfeldolgozásokat, soundscape-eket elektronikus zenei környezetben. Vendégként közreműködik Wahorn András.

  • Pátkai Rozina: ének, elektronika
  • Dóczi Bence: gitár, billentyűk, elektronika:
  • Wahorn András: szaxofon

 

Rendhagyó tárlatvezetés a Petőfi-kiállításban

2021. augusztus 22. vasárnap, 15:00

Létszám: max. 30 fő

Ha már mi is „kizökkentünk” ebben a shakespeare-i sűrűségű másfél évben, rántsuk magunkkal Petőfit is! Pontosabban, fedezzük fel, hogy a „kizökkenés”, ki- és beszólás, a megkérdőjelezés és kisajátítás mekkora karaktere, művésze volt ő, aki „szokatlanságaival” új nyelvet, költői szerepet, irodalmi és persze kicsit történelmi helyzetet teremtett.

Petőfi normaszegései mentén a punk / underground kultúráról hallhatunk Czékmány Anna múzeumpedagógus tárlatvezetésén.

 

Kaláka koncert: Csak az egészség meglegyen

2021. augusztus 22. vasárnap, 18:00

Létszám: max. 100 fő

Helyszín: Díszterem

"A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, »szív-némaságra« született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti »eredeti dallamot«.” Kányádi Sándor

A Kaláka idén is eljön a PIM-be, hogy muzsikájukban felhangozzon számos régi és mai, magyar (közöttük számos határainkon túl élő) és más nemzetiségű költő verse.

A Kaláka együttes tagjai és hangszereik:

  • Becze Gábor: nagybőgő, gitár
  • Gryllus Dániel: furulyák, citera, pánsíp, klarinét, tárogató
  • Gryllus Vilmos: cselló, gitár, charango, koboz, doromb
  • Radványi Balázs: mandolin, 12 húros gitár, ukulele, cuatro, brácsa, kalimba

 

Helyfoglalás és a tárlatvezetéseken való részvétel érkezési sorrendben történik.

A kiállítások látogatása és a programokon való részvétel a nemzeti ünnep alkalmából mindhárom napon a Károlyi-palotában és tagintézményeinkben is ingyenes.

Nyitva tartó tagintézményeink

A tagintézmények a rendes nyitvatartási idő szerint látogathatók augusztus 21. és 23. között, erről bővebb tájékoztatást, valamint az állandó és időszaki kiállításokról bővebben a múzeumok honlapján tájékozódhatnak. 

Várjuk Önöket sok szeretettel, ünnepeljünk együtt!