Jókai Emlékszoba

Cím: 
1121 Budapest, Költő u. 21.
Nyitvatartás: 

 

 

Rendkívüli nyitvatartás!

A hosszú hétvégén, november 4-ig meghosszabbított nyitvatartással várjuk látogatóinkat.

 

március 15-től október 31-ig:
szerda-vasárnap: 10-18 óráig

Információ: 

november 1-től március 14-ig a kiállítás látogatása csoportok részére tárlatvezetéssel lehetséges, előzetes bejelentkezés alapján
telefonon: (+36) 1 317-3611/150; 151; 153 mellék
e-mail: muzeumped@pim.hu

Megközelíthető: fogaskerekűvel vagy a 21-es autóbusszal a Városkút megállóig

 
A kiállítás:
Az 1850-es években a budai Sváb-hegy egyre népszerűbb kiránduló- és nyaralóhely lett a pesti polgárok körében. Ekkor vásárolt itt birtokot Jókai Mór feleségével, Laborfalvi Rózával együtt.
 
„Mikor az én svábhegyi telkemet megvásároltam Schweitzer hegedűgyárostól, házastul 2200 forintért, akkor azon nem volt egyetlenegy gyümölcsfa sem. Tavaly kínáltak már ezért a kertemért épületestül harmincezer forintot. De hát nem adom el. Ez az én életemnek a föltétele. Egymillióért sem tudnék magamnak jó egészséget és jó kedélyt vásárolni, amit a kertem megád nekem.”
 
A gyümölcsfákkal, szőlővel, virágokkal, madarakkal teli kertben szerzett élményeit megosztotta olvasóival is. Regényeiben és kertészkedéssel kapcsolatos ismeretterjesztő cikkeiben írta meg tapasztalatait. Miközben jellegzetes, lila tintás betűivel papírlapok ezreit töltötte meg, borászkodott is, gyümölcskiállításokra vitte terményeit és a parlamentben is felszólalt szőlészeti témákban.
Laborfalvi Róza falusi gazdaasszonyokat felülmúló szakértelemmel irányította saját sváb-hegyi birodalmát: a konyhát, veteményeskertet, baromfiudvart, gondozta újfundlandi kutyáit, madarait.
 
Nyaralójuk helyén ma a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóságának épülete áll, a volt présház a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításának ad otthont.
Jókai Mór természethez való viszonyát ma is példaértékűnek és követendőnek tekinthetjük. Műveinek (újra) olvasásához és a természet csodáinak hozzá hasonlóan lelkes megfigyeléséhez kívánunk jó szórakozást!
 
A kiállítás az NKA Felemelő század programja keretében valósult meg.
 
 

Kertész vagyok, és ez a büszkeségem. Jókai Mór a Svábhegyen 

Korosztályra szabott tárlatvezetés a Petőfi Irodalmi Múzeum Jókai-kiállításában.

Várjuk iskolai osztályok, felnőtt, nyugdíjas és turista csoportok jelentkezését!

Teljes ár: 500 forint / fő

Kedvezményes ár (diák, nyugdíjas): 250 forint / fő

Foglalkozás díja: 4000 forint / csoport (maximum 15-20 fő)

Bejelentkezés: muzeumped@pim.hu

Jegyárak: 

Belépőjegy: 500 / 250.-Ft
Tárlatvezetés díja: 4000.-Ft / csoport

Település: 
Budapest