Workshop

Írói fogások - színházi workshop

Március 29. 15.30 - 19.00

„Vegyünk egy hurkácskát, és nyúzzuk meg, bárhogy acsarkodik. A bőrét gondosan őrizzük meg. A hurkácskát tűzdeljük meg vékony szeletekre vágott, kellően meleg vajban lóhalálában megfuttatott homárlábbal, majd ejtsük bele egy jéggel bélelt könnyű kuktába. Tegyük magasabbra a lángot, és az így nyert helyen ízlésesen helyezzünk el lassú tűzön főtt borjúmirigy-karikákat.

Amikor a hurkácska mély hangot hallat, íziben vegyük le a tűzről, és öntsük nyakon jó minőségű portóival. Piszkáljuk meg platinalapickával. Zsírral kenjünk ki egy sütőformát, és tegyük el, nehogy megrozsdásodjon. Tálaláskor készítsünk erőlevest egy zacskó lítium-hidroxidból meg negyed liter friss tejből. Öntsük rá a borjúmirigyre, tálaljuk, és menjünk a fenébe.”

(Boris Vian: Tajtékos napok)



Petőfi Irodalmi Múzeum Írói fogások című kiállítása az étkezés szerepét mutatja be az irodalomban. Mi pedig az étkezést színházi gesztusként értelmezzük és szabadon játszunk az étellel és az evőeszközökkel. A kiállítás témáiból inspirálódva az étkezés rituáléjával, a társadalmi szerepekkel és az étellel, mint biológiai szükséglettel foglalkozunk majd. Elfoglaljuk egymás mellett a megterített asztalt és megnézzük kinek mi jutott. Mit tudunk meg a másikról tárgyai vagy az ételei alapján? Mitől válik a közös étkezés szertartássá? Mennyire határoz meg minket az, hogy mit eszünk?



A workshopot tartják: Trömböczky Napsugár, Nyáry Pál (a Béta Társulat tagjai)



A workshopon való részvétel ingyenes. A tréninghez szükséges kényelmes ruhát hozzatok magatokkal.



Regisztráció (maximum 20 fő) és bővebb információ: czekmanya@pim.hu



Beszámoló a workshopról:

http://magyaridok.hu/kultura/aktivan-tovabbgondolt-szovegek-1531996/



Többet a társulatról:

https://www.facebook.com/betatarsulat/

http://betaszinhaz.wixsite.com/betaszinhaz

"A világ történetének utolsó fejezete"



Báb- és mozgásszínházi workshop Heinrich von Kleist dramatikus szövegei alapján a Petőfi Irodalmi Múzeum Miért éppen Kleist? című kiállításának záróeseményeként 2016.10.11-én.



Hogyan lehet Kleist megdöbbentő és izgalmas szövegeit testté formálni? Vagy éppen bábbá alakítani?



A tréning legfőképpen a Kleist szövegeiben rejlő tudatállapotra és az abból fakadó furcsa világra koncentrált. A mozgáson és a bábon keresztül figyeltünk az önmagunk és a környezetünk közötti kölcsönhatásokra és az abban rejlő "érthetetlenségre". 

A workshopot tartották: Trömböczky Napsugár, Kabdebon Dominik 

http://betaszinhaz.wixsite.com/betaszinhaz



A videóért köszönet: Vörös Zétény, Kántor Dávid, Sipos Bence