Workshop

Írói fogások - színházi workshop

Március 29. 15.30 - 19.00

„Vegyünk egy hurkácskát, és nyúzzuk meg, bárhogy acsarkodik. A bőrét gondosan őrizzük meg. A hurkácskát tűzdeljük meg vékony szeletekre vágott, kellően meleg vajban lóhalálában megfuttatott homárlábbal, majd ejtsük bele egy jéggel bélelt könnyű kuktába. Tegyük magasabbra a lángot, és az így nyert helyen ízlésesen helyezzünk el lassú tűzön főtt borjúmirigy-karikákat.

Amikor a hurkácska mély hangot hallat, íziben vegyük le a tűzről, és öntsük nyakon jó minőségű portóival. Piszkáljuk meg platinalapickával. Zsírral kenjünk ki egy sütőformát, és tegyük el, nehogy megrozsdásodjon. Tálaláskor készítsünk erőlevest egy zacskó lítium-hidroxidból meg negyed liter friss tejből. Öntsük rá a borjúmirigyre, tálaljuk, és menjünk a fenébe.”

(Boris Vian: Tajtékos napok)Petőfi Irodalmi Múzeum Írói fogások című kiállítása az étkezés szerepét mutatja be az irodalomban. Mi pedig az étkezést színházi gesztusként értelmezzük és szabadon játszunk az étellel és az evőeszközökkel. A kiállítás témáiból inspirálódva az étkezés rituáléjával, a társadalmi szerepekkel és az étellel, mint biológiai szükséglettel foglalkozunk majd. Elfoglaljuk egymás mellett a megterített asztalt és megnézzük kinek mi jutott. Mit tudunk meg a másikról tárgyai vagy az ételei alapján? Mitől válik a közös étkezés szertartássá? Mennyire határoz meg minket az, hogy mit eszünk?A workshopot tartják: Trömböczky Napsugár, Nyáry Pál (a Béta Társulat tagjai)A workshopon való részvétel ingyenes. A tréninghez szükséges kényelmes ruhát hozzatok magatokkal.Regisztráció (maximum 20 fő) és bővebb információ: czekmanya@pim.huBeszámoló a workshopról:

http://magyaridok.hu/kultura/aktivan-tovabbgondolt-szovegek-1531996/Többet a társulatról:

https://www.facebook.com/betatarsulat/

http://betaszinhaz.wixsite.com/betaszinhaz

"A világ történetének utolsó fejezete"Báb- és mozgásszínházi workshop Heinrich von Kleist dramatikus szövegei alapján a Petőfi Irodalmi Múzeum Miért éppen Kleist? című kiállításának záróeseményeként 2016.10.11-én.Hogyan lehet Kleist megdöbbentő és izgalmas szövegeit testté formálni? Vagy éppen bábbá alakítani?A tréning legfőképpen a Kleist szövegeiben rejlő tudatállapotra és az abból fakadó furcsa világra koncentrált. A mozgáson és a bábon keresztül figyeltünk az önmagunk és a környezetünk közötti kölcsönhatásokra és az abban rejlő "érthetetlenségre". 

A workshopot tartották: Trömböczky Napsugár, Kabdebon Dominik 

http://betaszinhaz.wixsite.com/betaszinhazA videóért köszönet: Vörös Zétény, Kántor Dávid, Sipos Bence