A nagy dagerrotípia galiba

EREDMÉNYHIRDETÉS

 

A nagy dagerrotípia galiba című pályázat egy alsós korosztálynak szóló felhívás volt, amelyben a résztvevők a kamera által nem rögzített, mozgalmas, zavaró történéseket, bonyodalmakat rajzoltak a Petőfi-dagerrotípia hátterébe.  Összesen 242 pályaművet kaptunk.  Elsőstől negyedikesig, minden korosztály képviseltette magát, sőt születtek több évfolyamon átívelő projektek is.

Mindenki egy kicsit másképp értelmezte a kérdést, más választ adott rá. Volt, aki Petőfi híres műveiből indult ki, volt, aki a költő életének jellemző helyszíneit képzelte el, volt, aki Egressy Gábor, a dagerrotípia feltételezett készítője, Petőfi színész barátja szempontját gondolta át, és voltak olyanok is, akik a dagerrotípia technikája felől közelítették meg a feladatot. Minden résztvevő új és új szempontokkal járult hozzá a közös gondolkodáshoz, fantasztikusan ötletgazdag és lelkesítő művek születtek.

Nagyon köszönjük a felkészítő pedagógusok munkáját, akik éltek a lehetőséggel és bevonták a tanítványaikat, segítettek értelmezni a feladatot, előkészítették, inspirálták az alkotást és nem utolsó sorban összerendezték a munkákat és továbbították a múzeum felé.

A zsűri tagjai: E. Csorba Csilla művészettörténész, Bogdándy Gábor grafikus, Kádár Anna múzeumpedagógus

A zsűri 15 egyéni alkotást emelt ki az összes beküldött pályamunka közül. Ezeket a munkákat a múzeum egy kiállításban teszi közzé, az alkotóik jutalma pedig egy ajándékkönyv, amelyet postán küldünk el számukra.

Öt iskolai alkotóközösséget is kiemelünk. Olyan közösségeket választottunk, akik kiemelkedő alkotásokat küldtek, de nem állt módunkban minden egyes résztvevő munkáját külön díjazni. Az ő jutalmuk egy különleges múzeumi látogatás lesz a PIM-ben, amely során együtt bebarangoljuk az új Petőfi-kiállításunkat és a gyerekek izgalmas fotótörténeti foglalkozáson vehetnek részt.

A zsűri egy különdíjat is megszavazott, e kategória munkáiból önálló múzeumi videó készül majd.

Mivel alapvetően minden résztvevő munkáját nagyon szerettük, mindenkinek, aki nem részesült díjban, szeretnénk felajánlani egy ingyenes online vezetést, ahol Petőfi koráról és Petőfiről beszélgetünk majd, és közösen felfedezzük a múzeum virtuális Petőfi-tárlatát.

A találkozókra mind jelenléti, mind online formában június második hetében kerül sor. A részletekről külön egyeztetünk a kísérő pedagógusokkal.

Fogadjátok szeretettel a kiemelt műveket és a zsűri videóját, amelyben kihirdeti a végeredményt és értékeli az alkotásokat.