Kiállításaink

 • augusztus

  pop-up kiállítás a PIM udvarán

  Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján a 93 éves, Kossuth-díjas grafikusművész, Sajdik Ferenc fellapozta a költő útirajzait, naplószövegeit, és belőlük visszatekintett rá az élő Petőfi, az ellentmondásokkal teli ember alakja: a nemes lelkű, a hirtelen haragú, az igaz barát, a szenvedélyes veszekedő, a szerelmes, az eszmék megszállottja, a folyton úton lévő. Sajdik tustolla a nemzet nagy költőjének életrajzi anekdotái mögül a nagyon emberi és nagyon szerethető Petőfit varázsolja elénk.

  A kiállítás nyitva 
  PIM Kert
  2023. augusztus 7. - 2023. december 15.
 • április

  „Úgy látszik, ez egy lehetséges közlésforma. Nem tudom, biztos van abban valami törvényszerűség, hogy mikor mi az, ami… Van idő, amikor az emberek könyveket olvasnak és abból tájékozódnak. A mi időnk most gyors, a dalokat gyorsabban meg lehet hallgatni, mint egy regényt, s ha jók, akkor viszonylag pontos információkat is közölnek. Nem azt mondom, hogy teljeseket, mert ezek helyzetjelentések. Az emberek ebben a felgyorsult időben a saját kétséges helyzeteik között borzasztó kíváncsiak egy pontos helyzetre.”

  Cseh Tamás

   

  A kiállítás nyitva 
  2023. április 25. - 2024. január 28.
 • március

  Hajnóczy Péter és Nádas Péter írói világaiban

  Nem is állhatna távolabb két író egymástól, mint az egyaránt 1942-ben született Hajnóczy Péter és Nádas Péter. Noha volt idő, amikor együtt emlegették őket – mint a hetvenes–nyolcvanas évek „megújuló prózájának” szükségszerűen összetartozó szereplőit. Vagy mint a „Péterek irodalmának” két jellegzetes hősét. Az egyiküknek, Hajnóczynak, rövid életút és pálya adatott, hol heves, hol mérsékelt utómozgásokkal. A másikuk, Nádas, mindmáig az egyik legjelentősebb írónk, és ezt nemcsak itthon tudják, hanem külföldön is.

  A kiállítás nyitva 
  2023. március 9. - 2023. október 29.
 • február

  Nemes Nagy Ágnes tájképei

  „Valószínűtlen,

                          hogy mégis föld van itt alul, holott ős-zárvány képződésű volt itt az útburkoló kiskockakő. De úgy látszik, a kő alatt, a kábel alatt, a kényes nyirokérrendszerek alatt (e pulzáló berendezések) mégiscsak föld van itt alul, mindenek ellenére föld.” (Egy pályaudvar átalakítása)

   

  A kiállítás nyitva 
  2023. február 24. - 2023. november 19.
 • 2022-ben lett volna 100 éves Polcz Alaine, a pszichológiai tudományok és a magyar irodalom különleges egyénisége.

  A Károlyi-palota részleges felújítását követően megnyíló, emléke előtt tisztelgő kiállításunk azt mutatja be, milyen élmények érték, milyen eseményeknek volt részese és milyen személyiségjegyeket tudhatott magáénak, amelyek olyan nagy visszhangot kiváltó és generációk szemléletét formáló művek megírását alapozták meg, mint az Asszony a fronton, a Rend és rendetlenség, a Főzzünk örömmel! vagy az Ideje a meghalásnak.

  A kiállítás nyitva 
  2023. február 16. - 2024. február 25.
 • Kiállítás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára // To Be a Poet or not to Be – Exhibition of Sándor Petőfi’s (1823-1849) art

  Van-e különbség foglakozás és hivatás között? A Költő lenni vagy nem lenni című, a költő születésének 200. évfordulója tiszteletére új állandó kiállítás egyértelmű választ ad. Petőfi életformának, romantikus, retorikus megfogalmazásában életcélnak tekintette a költészetet

 • Ady és Csinszka pesti lakása

  Ady és Csinszka lakásából 1977-ben lett kiállítóhely.

  A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai három szobában varázsolták vissza azt a miliőt, mely Ady idejében fogadta a vendégeket. Innen szállították be egyre súlyosbodó betegsége miatt a költőt a Liget Szanatóriumba, ahonnan már nem térhetett vissza otthonába.

  Kurátor: Benkő Andrea