Költő lenni vagy nem lenni

Állandó Petőfi-kiállítás

Dátum
-
Helyszín
Kiállítótér
A Petőfi Irodalmi Múzeum állandó Petőfi-kiállítása

Van-e különbség foglakozás és hivatás között? A Költő lenni vagy nem lenni című, a költő születésének 200. évfordulója tiszteletére új állandó kiállítás egyértelmű választ ad. Petőfi életformának, romantikus, retorikus megfogalmazásában életcélnak tekintette a költészetet.

A tárlat egy a kor irodalmi normáinak határait feszegető, elszántan kísérletező, sokszor tabusértő módon műfaji és nyelvi korlátokat átlépő szerző gazdag életművét mutatja be. A tárlat a Petőfi Irodalmi Múzeum alapgyűjteményére épít, de nem a kultusz hősét állítja középpontba, hanem a szerzőt, a szűkebb-tágabb környezetére, kortársaira élénk tekintettel figyelő költőt prózaírót és szerkesztőt. 

A korszak művészeit izgató témákra épül a kiállítás: az emberi kapcsolatok szövevényessége, a „horror”, a katasztrófák, bűntények iránti kíváncsiság a halál misztériuma és a biológiai léten túli élet, a látványosan változó természeti és civilizációs környezet megjelenésére voltunk kíváncsiak mind Petőfi szövegeiben, mind a korszak képzőművészetében? Ebben az összevetésben jól látszik, milyen búvópatakokon keresztül áramlanak és folynak össze a korszak eszméi, a művészetről és szépségről szóló hitvallások, a romantika és a biedermeier stílusjegyei a különböző művekben. A kiállítás többek között a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár, az egri Dobó István Vármúzeum és más intézmények raktáraiban rejtőzködő műkincsek anyagából válogat.

Természetesen nem maradtak ki a témák közül a reformkor nagy társadalmi-közéleti eszméi sem: hogyan értette és gyakorolta a kor embere a hazáért, a közösségért való áldozatvállalást? Milyen megélhetési lehetőséget jelentett ez a művészek számára, mit is jelentett a siker? És végül válasz keresünk arra kérdésre, politikus és forradalmár volt-e Petőfi, milyen szerepet szánt magának az elnyomottakért való küzdelemben?

A tárlatban gazdag, eredeti, eddig soha nem kiállított műtárgyanyag látható, hála az egyre korszerűbb kiállítási körülményeknek. Érdekes, szokatlan videóanyag, ötletgazdag adatvizualizációk, magyar-angol nyelvű hangos vezető és számos, a látogatót szinte beszippantó interaktív multimédiás eszköz teszi elevenné, egyedi élménnyé, kortársiassá a bemutatást.

Kurátorok: Kalla Zsuzsa (PIM), Prágai Adrienn (Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria), Vaderna Gábor (ELTE Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet)
Látványterv: Mag Ildikó, Alvégi Lóci (Noppa Design) 
Grafikai arculat: Szmolka Zoltán
Interaktív installáció: Samu Bence
Adatvizualizáció: Minkó Mihály

Jegyinformációkért kattinston ide.

Hangosvezető

A kiállításhoz kapcsolódó kisfilmek

Petőfi

Petőfi idő- és térbeli mozgása egy interaktív térképen verseinek keltezése és datálása alapján, a művek szövegével

PIM Esti Extra:

A Petőfi Irodalmi Múzeum immár több mint egy évtizede rendezi meg rendhagyó tárlatvezetéseit minden hónap utolsó szerdáján. A PIM Esti Extra rendezvényeinken kortárs írók, költők, irodalomtörténészek, művészettörténészek, képzőművészek, színészek, zenészek új szempontokat és megközelítéseket hoznak be a kiállítótérbe, hogy rendhagyó szemszögből mutassák be látogatóinknak a múzeum gyűjteményét, aktuális kiállításait.

Ezen az estén a múzeum minden kiállítása hosszított nyitvatartással 20:00 óráig látogatható. Az aktuális PIM esti extra programjainkat keresse a PROGRAMNAPTÁRBAN