Örkény István drámaírói ösztöndíj

2024. évi pályázati felhívás

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

a 2024. évi Örkény István drámaírói ösztöndíj elnyerésére

 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Petőfi Irodalmi Múzeum pályázatot hirdet fiatal drámaírók részére. A pályázat szakmai lebonyolításában a Petőfi Irodalmi Múzeum felkérésére az OSZMI Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Nonprofit Kft. vesz részt.

Az ösztöndíj célja, hogy segítse új magyar színművek létrejöttét, valamint lehetőséget adjon azon fiatal pályakezdő drámaírók részére, akik eddigi irodalmi vagy színházi munkájukkal igazolják vonzódásukat a műfajhoz.

 

Pályázat benyújtására jogosult:

az a 1984. január 1-jét követően született drámaíró, aki a megpályázott ösztöndíj folyósításának időtartama alatt nem részesül központi költségvetési forrásból finanszírozott ösztöndíjban vagy államilag finanszírozott alkotói támogatásban.

Korábbi Örkény István drámaírói ösztöndíjasok is pályázhatnak abban az esetben, amennyiben nem töltöttek ki három teljes ösztöndíjas intervallumot, és a korhatárnak még megfelelnek. 

Az ösztöndíjat egy teljes, új színdarab tervével lehet megpályázni, amely az ösztöndíj elnyerése előtt nem került publikálásra.

PhD-témával nem lehet pályázni.   

Ösztöndíjban részesülhet 2024-ben: legfeljebb 4 fő (kivéve: megosztott ösztöndíj esetén).

Az ösztöndíj időtartama: 12 hónap, a 2024. január 1. és 2024. december 31. közötti időszak. Az ösztöndíj időtartama megosztható.

Az ösztöndíj összege:bruttó 200.000 Ft/hó

Az ösztöndíj az SZJA törvény alapján nem minősül adómentes jövedelemnek, ennek megfelelően a hatályos jogszabályi előírások szerinti levonásokkal csökkentett összeg kerül kifizetésre.

A pályázat nyelve: magyar 

A pályázat benyújtásához szükséges eredeti dokumentumok:

  1. pályázati adatlap és nyilatkozat (hiánytalanul kitöltve és aláírva),
  2. szakmai önéletrajz, amely kitér a pályázó irodalmi és/vagy színházi működésének bemutatására, 
  3. a pályázó korábban, bármilyen műfajban megírt alkotására mutató internetes link megjelölése, ahonnan az alkotás azonnal letölthető és olvasható. A korábbi alkotás pályázathoz történő csatolását nem kérjük!
  4. két elismert pályatárs (drámaíró vagy színházi szakember) ajánlása aláírva, 
  5. a megírandó színdarab alapos ismertetése és a megpályázott színdarabból egy részlet (jelenet / jelenetek). A részlet legalább 10, legfeljebb 15 A/4 oldal terjedelmű legyen (Times New Roman betűtípus, 12-es betűméret).

A dokumentumok ITT érhetőek el.

A pályázati adatlap és nyilatkozat a pályázati felhívás része, amely letölthető a pim.hu és a dia.hu honlapról.

 

A pályázat benyújtása:

1. Kinyomtatva 1 példányban a Petőfi Irodalmi Múzeum (1056 Budapest, Károlyi u. 16.) részére postai úton (személyes benyújtásra nincs lehetőség), a borítékon fel kell tüntetni: Örkény ösztöndíj 2024.

és

2.) elektronikus úton, csatolt fájlként a postai úton megküldött anyaggal megegyező formában pdf-ként és a 5. számú melléklet vonatkozásában doc formátumban is az orkenyosztondij@pim.hu e-mail címre. 

 

A pályázat beadási határideje: 2023. december 15

 

A küldeményeket postai bélyegzővel igazolhatóan legkésőbb eddig az időpontig kell feladni. A feladás időpontjával kapcsolatos esetleges viták elkerülése érdekében érdemes tértivevénnyel postázni a küldeményt.

Az elbírálás határideje: a beérkezési határidőtől számított legfeljebb 30 nap.

 

Hiánypótlás:

A pályázathoz minden mellékletet kitöltve, illetve kidolgozva kell benyújtani, az üresen beküldött mellékletek, vagy a meg nem küldött mellékletek hiánypótlására nincs lehetőség, az a pályázat érvénytelenségét vonja maga után. 

 

Érvénytelen a pályázat, amennyiben:

  • a pályázati feltételeknek nem felel meg,
  • hiányos a mellékelt dokumentáció,
  • az adatlap és nyilatkozat, ill. az ajánlás hiányzik vagy nincs aláírva vagy a valóságnak nem megfelelő adatokat tartalmaz,
  • határidőn túl történik a benyújtása. 

 

A pályázat elbírálása:

A pályázatot a Petőfi Irodalmi Múzeum által működtetett szakértői kuratórium bírálja el. Az ösztöndíj odaítéléséről és a beszámolási kötelezettség teljesítésének elfogadásáról a PIM főigazgatója vétójoga mellett a kuratórium dönt. 

A kuratóriumi tagok névsora a pim.hu és a dia.hu weblapon közzétételre kerül. 

A kiíró az eredményről a döntést követő 15 napon belül elektronikus úton valamennyi pályázót értesíti és a nyertes pályázók névsorát a pim.hu és a dia.hu honlapon közzéteszi. Az e-mailben történt értesítés írásbeli értesítésnek minősül.

A döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs.

 

Az értékelés szempontjai:

  • a színdarabról írt ismertetés és a szövegrészlet (jelenet) minősége,
  • a pályázó szakmai előélete (fő szakmai tevékenységi terület, megjelent publikációk, könyvek, díjak, szakmai visszhang),
  • előnyt jelent, amennyiben a pályázó már publikált kötettel, drámával rendelkezik.   

 

Szerződéskötés:

A nyertes pályázóval a PIM ösztöndíjszerződést köt. 

A PIM az ösztöndíjas jogviszony ideje alatt folyamatosan kapcsolatot tart az ösztöndíjasokkal, megjelenési, fellépési lehetőséget biztosít számukra, illetve lehetővé teszi mentorprogramban való részvétel lehetőségét. 

A PIM és az ösztöndíjas együttműködésére vonatkozó rendelkezéseket az ösztöndíjszerződés tartalmazza.

 

Az ösztöndíj kifizetése:

Az ösztöndíj folyósításáról a PIM gondoskodik az ösztöndíjszerződés mindkét fél által történő aláírását követően.

Az ösztöndíj részlegesen visszatartható vagy visszavonható az ügyrendben és a szerződésben foglaltak szerint.

Beszámolási kötelezettség: 

 

Az ösztöndíjasok a pályázatban vállalt mű megvalósításáról, elért eredményeikről kötelesek beszámolni két alkalommal az alábbiak szerint:

 

  1. Időközi beszámolási kötelezettség:

Az ösztöndíjas köteles beszámolni munkaterve megvalósításáról, az alkotás aktuális állapotáról és a munka további menetéről az ösztöndíj ideje alatt. 

 

A részbeszámoló tartalmi követelménye: 

- a pályázatban beadott drámaterv alapján elkészült egy felvonást, vagy

- amennyiben nincs felvonásra tagolva a mű, úgy a drámaszöveg 50 %-át és a végigvitt konkrét cselekményvázlatot

kell benyújtani.

 

A részbeszámoló formai követelménye: 

- Times New Roman betűtípus, 

- 12-es betűméret, 

- 1,5 sorköz. 

 

A részbeszámolót elektronikus formában e-mailen az orkenyosztondij@pim.hu e-mail címre kell benyújtani. 

A részbeszámoló beérkezési határideje: 2024. június 14.

Amennyiben megállapítást nyer, hogy az ösztöndíjas fél éves teljesítménye nem felel meg az ösztöndíj színvonalának, illetve a munkatervében vállalt munkának, a kuratórium a havi ösztöndíj 50%-át visszatarthatja, és kettő hónapon belül újabb beszámolási határidőt (pótbeszámoló) tűzhet ki. Amennyiben a pótbeszámoló megfelel az ösztöndíj színvonalának, valamint az ösztöndíjas munkatervében vállalt feladatoknak és elfogadásra kerül, a visszatartott ösztöndíj teljes összegét a következő esedékes havi ösztöndíjjal egyidejűleg kell az ösztöndíjasnak átutalni. Amennyiben a pótbeszámoló sem kerül elfogadásra, a további ösztöndíj megvonásra kerül.

  1. Záró beszámoló:

Az ösztöndíj leteltekor a tizenkét hónap alatt végzett munkáról egy rövid (legfeljebb 3 oldalas) szöveges beszámolóval, illetve a pályázatban vállalt, megalkotott, szóközzel együtt legalább 40.000 karakter terjedelmű színdarabbal kell számot adni az orkenyosztondij@pim.hu e-mail címre küldött elektronikus levélben 2025. január 17-ig. Utóbbi szerkesztett anyagát a PIM a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) honlapján közzéteszi.

Amennyiben az ösztöndíjas záró beszámolási kötelezettségeinek nem, vagy a kuratórium döntése értelmében nem megfelelő szakmai színvonalon tesz eleget, az ösztöndíj részlegesen vagy teljes összegben visszakövetelhető.

Az ösztöndíj tényének feltüntetése:

Az ösztöndíjas az ösztöndíjjal támogatott munkáinak publikálása esetén köteles az ösztöndíjas státusz tényét az alábbiak szerint feltüntetni: A mű a Petőfi Irodalmi Múzeum Örkény István drámaírói ösztöndíja keretében készült.

A pályázat beadásával kapcsolatban további információt nyújt Horváth Hermina (OSZMI Nonprofit Kft.) az alábbi elérhetőségeken:

E-mail: horvath.hermina@oszmi.hu 

Telefon: +36 1 375 1184/104 mellék

 

Budapest, 2023. 11. 09.

 

Demeter Szilárd

főigazgató

Petőfi Irodalmi Múzeum