Kulturális Örökség Napjai

Szeptember 21. vasárnap
11 és 14 órakor palotatörténeti séták több csoportban Nagyvári Ildikó és Komáromi Csaba vezetésével
Látogatóink megismerhetik a palota és a Károlyiak évszázadokat átívelő történetét, bejárhatják a palota díszes termeit, szalonjait, könyvtárát és a volt Károlyi Levéltár eredeti bútorokkal berendezett helyiségeit.
 
2014. szeptember 21. vasárnap, 15.30 óra
 
Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész és Környei Miklós gitárművész koncertje a Károlyi-palota Dísztermében
 
Műsor: 
Albéniz: Granada, Córdoba
Boccherini: Fandango
Granados: Oriental
De Falla: 1. tánc a Rövid élet című operából
Tedesco: É-dúr Prelúdium és fúga
Bach: 2. contrapunctus a Fúga Művészetéből (BWV 1080, 2)
Bartók: Román népi táncok
 
Razvaljajeva Anasztázia (Junior Príma díjas) hárfaművész és Környei Miklós (Fischer Annie ösztöndíjas) gitárművész duója igazi kuriózum. A két pengetős hangszer gazdag színvilága és intim hangvétele új színfoltot hoz a hazai zenei életbe.
 
"A két hangszer érzékeny együtt játéka, a kamarazenélés legmagasabb foka lenyűgözött.  Ritkán hallhatunk ennyire magas szintű, minden részletre kiterjedő, hangszínekben ennyire gazdag játékot, a hangszerek technikai virtuozitását ilyen magabiztossággal birtokló fiatal művészeket." (Fekete Gyula, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi docense)
 
A 2011-ben alakult duó az eredeti hárfa-gitár darabok felkutatása mellett saját átiratokat is készít. Mindketten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomáztak, az akadémia Tehetséggondozó programjának ösztöndíjasai voltak. 2014 februárjában második díjat nyertek a madridi IV. Spanyol Nemzetközi Hárfás Kamaraversenyen. A Musiciens Libres tagjai aktívan koncerteznek mind szóló, mind kamarazenészként. "Minden nap feltűnik a világban több olyan különleges koncertesemény, amiről ha lemaradnék, állítólag sokat vesztenék. Hogy ez igaz-e, nem tudom, egyet azonban tudok: Razvaljajeva Anasztázia és Környei Miklós hangversenyeit kihagyni igazi veszteség. Játékuk összependíti a lelki szálakat az alkotó és hallgató között - mintha a kezembe adnák a zenét: tessék, érintsd meg, ízleld meg, szippants bele!" (Fülei Balázs, zongoraművész)
 
Ezen a hétvégén a múzeum kiállításai ingyenesen látogathatóak.
Date: 
2014. September 21. 12.00