Másik világ kapujában - kiállításmegnyitó

Date

Kótai Tamás képzőművész kiállítása



"A varázslók szerint egy buborékon belül vagyunk. Ebbe a buborékba kerülünk a születésünk pillanatában. A buborék kezdetben nyitott, aztán elkezd becsukódni, amíg teljesen körül nem zár minket. Ez a buborék az észlelésünk. Egész életünket a buborék belsejében töltjük. És mi mást figyelhetnénk meg a falán, mint a saját visszatükröződésünket?"

Carlos Castaneda



Számomra az igazi kaland, elválni az irányított tudatomtól és szinte külső szemlélőként, mintegy várakozva, lesben ülve, ujjakat tördelve koncentrálni, hogy mikor érkezik a jel, és ha jön, kontrollálni vajon tényleg Ő adta-e, amivel aztán kibonthatom egy soha nem látogatott táj rejtjelekkel írt térképét.

P. Szabó Ernő a következőképpen jellemzi művészetét: „A nyolcvanas években visszafogottan színes, álomszerű, vizionárius, organikus képi világot alakított ki, majd az elemek redukciója során egy szigorúbb, letisztultabb síkfestészetig jutott el. Motívumai a magyar népművészet, a keleti művészetek, az indián kultúra, a prehisztorikus művészet formáit idézik, azonban egyikhez sem kapcsolódnak közvetlen módon, a kulturális örökség emlékeit mintegy ösztönösen letapogató festményeinek, rajzainak mágikus realizmusa a művészet egykori közösségi jellegének megidézésével ellenpontozza a művészi alakítás szubjektív mozzanatait.”