Múzeumok Éjszakája az Ady Emlékmúzeumban

Date

Ady Endre életében a nőknek kitüntetett szerepe volt, érvényes ez legelőször is az édesanyjára, akit Idesnek becézett, és akihez rendkívül szoros kapcsolat fűzte, ami tulajdonképpen kihatással volt a nőkkel szembeni attitűdjére is. A múzeumok éjszakáján az Ady Emlékmúzeum jelen pop up kiállítása a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményében őrzött Ady-levelezésből válogat az őt körülvevő asszonyokkal folytatott - akár csak plátói -kapcsolatok, barátságok és szerelmek egyidejűsége szempontjából, így kirajzolva egy adott időszak keresztmetszetét. Mert minden rezdülés „beszédes”. Jöjjenek, fedezzék fel ezt a sajátos világot.

Borbás Andrea irodalomtörténésznek, a PIM muzeológusának előadása kuriózum, hiszen Ady Endre kapcsán az irodalomtörténetbe bevonult – Léda és Csinszka – nagy szerelem mellett több, ám kevésbé ismert asszony alakja sejlik fel, sokszor nehezen azonosíthatóan, becenevek mögé bújtatva. Tehát jelenleg is folyó kutatás tárgya e kérdéskör, s ennek eredményeibe enged bepillantást előadásában Borbás Andrea.

Most lehetőség nyílik egy különleges fénykép készítésére Ady Endre és Léda vagy Ady Endre és Csinszka emberlépékű kettős portréjával. Mindenkinek megvan a maga preferenciája, s a saját szimpátiájuk mentén egyedi fotózkodásra hívjuk érdeklődőinket!

18:00 - 19:00: Tárlatvezetés

Regisztráció: ITT

20:00 - 21:00: Nők, nők, nők

Borbás Andrea előadása

Regisztráció: ITT

22:00 - 23:00:  Tárlatvezetés

Regisztráció: ITT 

Folyamatos esemény:

Nők vonzásában - Ady Endre válogatott levelei című pop up kiállítás