NKA Séta Petőfi nyomában a mai Belvárosban

Múzeumpedagógiai ismertető

 

A reformkori Pest épületeinek többségét már sajnos nem találhatjuk meg, emléktábla sem mindig áll a Petőfi Sándor életrajzához kapcsolható pontokon. Ezért különösen fontosnak tartottuk, hogy a költő életét kísérő helyszíneket egy belvárosi séta keretében csoportosan bejárhassuk a sétához készült kiadvány segítségével. A belvárosi irodalmi sétát – a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógiai rendezvényeként –kétszer tűztük programunkra az ősz folyamán, a Múzeumok Őszi fesztiválja keretében: 2011. október 15-én és november 13-án.
 
A Petőfi nyomában tett sétán a költő pesti, főként belvárosi tartózkodási helyeit jártuk körbe. Láthattuk iskoláinak, otthonainak, munkahelyeinek, valamint azoknak a közéleti helyszíneknek az épületeit, ahol megfordult. Nagy hangsúlyt fektettünk természetesen az 1848-as forradalom előkészítésének és eseményeinek helyszíneire is. A sétát kutatás előzte meg, a hiteles topográfiai adatokat forrásmunkákból, szakirodalomból gyűjtöttük össze. A 22 helyszínt a Séta Petőfi nyomábana mai belvárosban című kiadvány veszi sorra, mely útmutatóként szolgált a séta útvonalának kialakításában. Az első alkalommal 12 helyszínt, a második alkalommal 10-et látogattunk meg. A sétán elsősorban érdeklődő diákok, tanárok és gyermekes családok vettek részt, akik irodalmi topográfiai szempontból szeretnék megismerni fővárosunk régi épületeit, emléktábláit. Az egyes megálló pontokon Mészáros Béla színművész, illetve Bauernhuber Enikő szavalóművész olvasott fel Petőfi-vers- és naplórészleteket, melyek az épületekhez és életrajzi eseményekhez kötődtek. A séták vezetője Ratzky Rita irodalomtörténész volt, a csoportokat mindkét alkalommal múzeumpedagógusok kísérték.
 
A 2011. október 15-i séta programja(a szövegre kattintva olvasható)
 
A 2011. november 13-i séta programja(a szövegre kattintva olvasható)
 
A séta helyszíneit a Petőfi Irodalmi Múzeum kiadványban is megjelentette, megvásárolható a Petőfi Irodalmi Múzeum Ajándék és Könyvesboltjában.
 
 
A múzeumpedagógiai rendezvényt a Múzeumok Őszi fesztiválja keretében támogatta az NKA