PART Community // By the Danube

Date
 
[ENG]
 
The Petőfi Literary Museum invites anyone interested to join the PART Community, a workshop series, which aims to create an international hub for museum-goers and literature lovers. The workshops will bring participants closer to their city and attempt to create a diverse, international community. This spring we map the fabric of Budapest, discovering hidden, concealed or erased memories that make up the city.

In each session, we will leave our marks behind to contribute to the rich and multi-layered memory of the city.
 
“The Danube’s tender ripples which compose

Past, present, future, hold each other fast.”
 
How can we understand a river that preserves, carries, destroys, or ejects memories? What are these memories and stories, and how can individuals and communities perceive them? Inspired by Attila József’s famous poem By the Danube, our workshop helps create an intimate relationship with the Danube and convey a sense of collectivity.

Together with the participants, we will create a pop-up installation by the Danube that invites everyone in the city and involves the Danube itself to celebrate and share our colourful personal and collective memories.
 
The workshop will be held in English, but we will provide Hungarian translation for non-English speakers.
 
Date: February 15. 16:00
Address: Piarista utca 1.

Register at muzeumped@pim.hu
 
This workshop is organized by the Petőfi Literary Museum and KÉK (Hungarian Contemporary Architecture Centre)
 
 
***
[HU]
 
A Petőfi Irodalmi Múzeum szeretettel vár minden kedves érdeklődőt, hogy csatlakozzon PART Community nevű workshop-sorozatához. A workshopok célja kialakítani egy nemzetközi irodalom- és múzeumkedvelő közösséget és közelebb hozni a résztvevőket a városhoz, ahol mindannyian élünk. Idén tavasszal Budapest rejtett, elfeledett vagy kitörölt emlékezetének nyomába eredünk, és a közös emlékezés tereit kutatjuk. Egy közös alkotási folyamat során minden alkalommal valamilyen nyomot hagyunk magunk után, ezzel is gazdagítva Budapest rétegzett emlékezetét.
 
“A Dunának, mely múlt, jelen s jövendő,

egymást ölelik lágy hullámai.”
 
Hogyan érthetünk meg egy folyót, ami emlékeket hordoz, őriz, elpusztít vagy kilök magából? Egyáltalán mik ezek az emlékek és történetek, és hogyan tudja őket az egyén vagy egy közösség befogadni? A workshop során József Attila Dunánál című versének szellemiségében szeretnénk bensőséges kapcsolatot kialakítani a a Dunával és megélhetővé tenni a közösség élményét. A résztvevőkkel egy különleges pop up tárlatot készítünk a Duna partján hogy megünnepeljük és megosszuk sokszínű személyes és kollektív emlékeinket. A kiállítás az egész várost szeretné megszólítani, és magát a Dunát is bevonja a közös alkotásba.
 
A workshop nyelve angol, magyar fordítást biztosítunk.


Regisztráció: muzeumped@pim.hu
 
A workshop a Petőfi Irodalmi Múzeum és a KÉK (Kortárs Építészeti Központ) szervezésében valósul meg.
 
 

Helyszín

Piarista utca 1.