Múzeumok Éjszakája a Kassák Múzeumban

Date
-

16:30 / 20:30

CSODÁLATOS TÖRTÉNET?

Bagdi Sára kurátori tárlatvezetése a CSODÁLATOS TÖRTÉNET? Egy avantgárd művészpár: Újvári Erzsi és Barta Sándor című időszaki kiállításban
 
A tárlat címében megidézett Csodálatos történet Barta jellegzetes, utópisztikus riportregényére utal, a kérdőjel pedig arra a mára nehezen kibogozható viszonyrendszerre vonatkozik, amelyben szövegeik megszülettek. A kiállítás azt vizsgálja, hogy Újvári és Barta életét és műveiket hogyan befolyásolták és alakították a korabeli művészeti és politikai gyakorlatok; szépirodalom és utópia; a művészeti és a társadalmi szerepfelfogások valamint a költői hang és az intézményrendszerben betölthető szereplehetőségek problematikája.  



17.00 / 20:00

KASSÁK! ISMERD MEG A MÚZEUMOT

Sasvári Edit tárlatvezetése az állandó kiállításban.
 
A múzeum állandó kiállításán Kassák Lajos munkásságát nagyhatású folyóiratai mentén ismerheti meg a közönség, a múzeum időszaki kiállításai pedig ebből kiindulva az avantgárd és a modernizmus művészetét történeti, kulturális, társadalmi kontextusban mutatják be. A tárlat átfogó képet nyújt a magyar avantgárd nagy alakjának sokoldalú munkásságáról, szerkesztői, képzőművészeti és írói tevékenységéről, közéleti szerepeiről. A korabeli dokumentumok, kiadványok, képzőművészeti alkotások segítségével végig lehet követni Kassák munkásságának kiemelkedő állomásait és életútjának személyes vonatkozásait.  
 

19:00 – 20:00 

Akárhogy is, szép az mindig, 
ha az ember belekékül, 
mikor végső menedékül 
lusta gyaloghadat indít 
a csillag-lejtő ellenében. 
- Agyba! slamvers, Tiszatáj 2015/8.   
 

„GYALOGHADDAL A CSILLAG-LEJTŐN” 

Barátai, kollégái, tanítványai és tisztelői filmvetítéssel és performanszok sorával emlékeznek meg a nemrégiben elhunyt Szkárosi Endre intermediális művészről, performansz- és hangköltőről, egyetemi tanárról a Múzeumok Éjszakáján.
 
A fellépők között szerepel a nemzetközi hírű, újvidéki költő-performer, Ladik Katalin, a szintén számos külföldi elismeréssel díjazott költő-performer Tóth Kinga, valamint a költő-esztéta Nemes Z. Márió is. De Endre a 2010-es évek slam poetry mozgalmához csatlakozva megtalálta a hangot a legfiatalabb generációval is. Az estét Bánóczi Bea, Simon Márton és Tengler Gergely „TG” előadása zárja. Az esemény vizuális arculata Koltay Dorottya munkája.  
 
 

22:00 – 23:00

"MA ÉJJEL EGY LÁNYNAK ÉNEKELNI KEZDETT A MELLE"

Hangköltészeti dialógus Tóth Kinga és a blanche the vidiot közreműködésében

Nőtestvérek, mély kútba tekintő lányok, bíborba-bársonyba öltözöttek, üreges testek játéka elevenedik meg az avantgárd méltatlanul elfeledett alkotója, Újvári Erzsi prózaversei, magyar kiszámolók és népdalok, valamint a trió legújabb szövegmunkái által a kísérleti hanginstallációs-videóművészeti performanszban. A Múzeumok Éjszakáján Újvári Erzsi, és az előző századforduló bécsi pszichiátriáján vendégeskedő Blanche hangját kapcsolják össze sajátjukkal. 

Tóth Kinga, Péter Szabina és Bodnár János Kristóf (blanche the vidiot) 2020-21-ben a Covid ideje alatt első videó-és hangmunkáikat (ALAPRAJZAINK) a ceredi művésztelepen készítették el, élőben pedig FALAZÁS című koncertjükkel debütáltak Budapesten, az Aurórában - az Under Subcult fesztiválján, valamint a 24.hu felületén.
 
A rendezvény karszalaggal látogatható, részletek a honlapunkon és a Múzeumok Éjszakája honlapján. Az ukrán menekülteknek ingyenes belépést biztosítunk minden Múzeumok Éjszakája programra. A belépés feltétele az ukrán menekült státuszt igazoló okmány vagy útlevél.

 
Megközelítés: a Kassák Múzeum a Szentlélek téri autóbusz pályaudvarról és az Árpád-hídon lévő villamos megállótól gyalog 1 perc, a Flórián térről 4-5 perc alatt érhető el. A Batthyány tér vagy Szentendre felől érkező H5 HÉV-vel a Szentlélek térnél kell leszállni. Az Óbudai Fő téren, a Zichy-kastély első emeletén található a Kassák Múzeum kiállítótere.

Helyszín

1033 Budapest, Fő tér 1.