Demencia program

"A felejtés a felejtés felejtése is." 

(Az idézet forrása: Esterházy Péter, Egy kékharisnya feljegyzései)

 

A demencia fogalmával sokan találkoznak, mégis kevesen tudatosítják, hogy ez egy olyan folyamat átfogó megnevezése, amelynek hátterében számos betegség állhat. Az érintettek a kezdeti változást nem észlelik, vagy éppen nem merik megosztani másokkal, éppen ezért fontos, hogy minél többen tudjanak róla, megértsék, hogy a demenciával élő személynek szüksége van gondoskodásra és  társadalmi támogatásra.

Ebben vállal szerepet a Petőfi Irodalmi Múzeum is azáltal, hogy elindítja demencia programját. Számos tanulmány igazolja, hogy a mentális egészség fenntartásában kulcsszerepe van az aktív tevékenységnek, az élethosszig tartó tanulásnak, az elme foglalkoztatásának, a társas kapcsolatoknak, az ingergazdag környezetnek és az empátiának.

Múzeumunk irodalmi szövegeken keresztül, a gyűjtemény egyes darabjait interaktív módon bevonva igyekszik kellemes, örömteli élményt nyújtani látogatóinak.

 

Hol tartjuk? 

Jelenleg a Petőfi Irodalmi Múzeum épületében, illetve az Ady Emlékmúzeumban* tudjuk tartani a foglalkozásokat, alkalmazkodva az egyéni igényekhez.

Amennyiben időnk engedi, örömmel látogatunk el közelebbi intézményekbe is. 

       *Az emléklakásba történő bejutás nem teljesen akadálymentesített.

Kiknek szól? 

Örömmel tartunk alkalmakat demenciával élők és hozzátartozóik számára, de szeretettel látunk (intézményi) csoportokat (maximum 6 fő) is.

Előzetes tájékoztatás, egyeztetés és jelentkezés:  soki.diana@pim.hu címen.

A program ingyenes.