Nőírók tűzközelben

Földes Györgyi esztéta tárlatvezető előadása a Csodálatos történet? Egy avantgárd művészpár: Újvári Erzsi és Barta Sándor című időszaki kiállításban

Date

Újvári Erzsi, aki Kassák Lajos húga volt, fiatalon, szinte gyermekfejjel került be a magyar avantgárd mozgalomba, s vált A Tett és a Ma egyik legtehetségesebb alkotójává – ebből a „tűzközeliségből” költőként, s főként költőnőként sok előnye, ugyanakkor számos hátránya is származott.

Munkásságát, s az avantgárd lapokhoz csatlakozott többi (csekély számú) nőíró tevékenységét járja körül az előadás arra keresve a választ, hogy milyen fórumokon és szerepekben juthattak szóhoz a nők az avantgárdban és miért tudunk még ma is keveset az aktivitásukról.

Földes Györgyi (1970) a Bölcsészettudományi Kutatóintézet Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, a Helikon Irodalom- és Kultúratudományi Szemle főszerkesztője. Főbb kutatási területei közé tartozik a 19–20. századi francia irodalom, a modern és kortárs magyar irodalom, az avantgárd, gender- és testelméletek.

Az eseményen múzeumi belépőjegy váltásával lehet részt venni.

Regisztráció: kassakmuzeum@pim.hu

Helyszín

1033 Budapest, Fő tér 1.