Egymás otthonai #2 // ÖnKép – Ady-portrék, Székely-fotográfiák

Egymás otthonai II.

Date

Az Ady Endrét középpontba állító beszélgetések második alkalmán a PIM muzeológusainak tolmácsolásában alkothatunk képet egyfelől a bohém művészről, másfelől a korabeli fotográfia technikai hátteréről, valamint a fényképészetet akkoriban jellemző esztétikai sajátosságokról.

Vizualitásában a reprezentatív képzőművészeti hagyományokat örökíti tovább, ugyanis a tehetősebb polgárság, mint új társadalmi réteg, ezen kiváltság révén arisztokratikus jegyeket kölcsönöz.

Az időbeliség kérdése gyakorlati kötöttségek mentén is alakítja a fotográfiai lehetőségeket, de pillanatnyiság és öröklét amplitúdója filozófiai tartományokat megmozgatva válik tartalmi problematikává. E művészportrék esetében pedig kifejezett szándék nyilvánul meg, hogy közvetítse a költő általi „üzenetet”, amely Ady saját, nagyon is tudatos imázs-építéshez szorosan hozzátartozik.

Beszélgetőpartnerek:

  • E. Csorba Csilla művészettörténész – szakterülete a XIX-XX. századi magyar grafika és fotótörténet –, a PIM tiszteletbeli főigazgatója, az Ady, a portrévá lett arc. Ady Endre összes fényképe című album szerzője és szerkesztője
  • Borbás Andrea irodalomtörténész – szakterülete a XX. század első felének magyar irodalomtörténete: a Nyugat és kora –, a PIM muzeológusa

A program belépőjeggyel látogatható – érkezési sorrendben 25 főig.

Helyszín

1053 Budapest, Veres Pálné utca 4-6.