Finisszázs // Édes Anna / Kosztolányi – Trianon 100

Date

Rendhagyó módon búcsúzunk az Édes Anna / Kosztolányi Trianon 100 című kiállításunktól.

 

Program

15:00: „Csupa szeszélyes sík"

Séta Kosztolányi Dezső fiatalkorának helyszínein

Kosztolányi Dezső fiatalságának éveit és szövegeit idézzük meg sétánk során. Egy olyan fiatalemberét, aki az Édes Anna című regény bohémül felelőtlen Jancsi úrfijához hasonlóan élte át a város zaját és zenéjét. Ellátogatunk ahhoz az épülethez, ahol együtt bérelt szobát unokatestvérével, a Csáth Géza néven ismert íróval, aki orvostanhallgató volt ekkor. Bejárjuk azt a városrészt, ahol  megérezte az Üllői úti fák édes illatát. A séta végén visszatérünk a Petőfi Irodalmi Múzeumba, ahol kurátori tárlatvezetéssel folytatódik a záróesemény.
 

Rossz idő esetén a séta helyett egy különleges időutazásra invitáljuk a résztvevőket a PIM múzeumpedagógiai terébe.

A sétára regisztrálni muzeumped@pim.hu címen lehet. 

 
16:00: „Lesz itt tánc, méltóságos uram, lesz most itt tánc.
Kurátori tárlatvezetés az Édes Anna / Kosztolányi / Trianon100 című kiállításban
 
Parádi Andrea, a kiállítás kurátora vezet bennünket végig a tárlaton, ahol különleges kísérőkként szegődnek mellénk táncművészek, hogy a fikció és valóság rétegeiben barangolva találjunk utat a - társadalmunkat mai napig is determináló - múltba. Hogyan határozza meg az egyént a közösség, a közösséget az egyén sorsa? - erre és más izgalmas kérdésekre keressük a választ.
 
A tárlatvezetést követően pedig egy közös alkotásra invitálunk minden látogatót, hogy saját olvasói élményeinket helyezhessük el egy különleges térben.
 
17:30: „... ami tele van élettel"
Közösségi szöveginstalláció a múzeumpedagógiai térben
 
Az Édes Anna kiállítás látogatását követően arra invitálunk mindenkit, hogy üljön le velünk olvasni és beszélgetni a tárlat végén található múzeumpedagógiai térbe. A kihelyezett könyveket lapozva keressen olyan mondatokat, amelyeket szívesen kiemelne, felnagyítana és elhelyezne itt, a múzeumban. Minden résztvevőt arra kérünk, hogy a kihelyezett installációt egészítse ki a saját szövegrészletével. Mielőtt a kiállítás bezár és letesszük a kezünkben lévő tárgyakat, még hagyjunk közösen nyomot.
 
„Anna letette a fakanalat, eltűnődött, mint aki valami tartalmasat olvas, ami tele van élettel.”
 
Közreműködik: Ertl Zsombor és Fekete Ágnes színművészek, Horváth Attila és Laza Tímea táncművészek és Bíró Szabolcs (Maszkura) tangóharmonikás.