OPEN – írók, költők, képek, nézetek

A 75 éves Móser Zoltán négy könyvének bemutatója

Jut az ember két világhoz... – Esszék és tanulmányok József Attiláról

Olvasatok I–III. – Magyar írókról, költőkről, versekről középiskolásoknak

A beszélgetés résztvevői: Szörényi László, Tverdota György, Csörsz Rumen István irodalomtörténészek és Fábián László, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium magyar szakos tanára

A Magyar Kultúra Kiadó és a PIM közös rendezvénye.

A belépés ingyenes!

A kötetek a helyszínen kedvezményesen megvásárolhatók.

 

Olvasatok I-III.

Ez a könyvsorozat – 10–15 oldalas esszék összefűzése – is „elmetermék”, de nem „összesség”, vagyis nem az egészről szól. Mivel a középiskolásokat célozza meg, elsősorban azokról az írókról és költőkről, akik neve szerepel a tankönyvekben. De nem tankönyv, hanem azok kiegészítője. Célja, hogy kedvet ébresszen az olvasáshoz. Panaszként, tanácsként is mondták a magyar tanárok, hogy „nehéz szöveget” egy oldalnál többet nem olvasnak a diákok, mert ők, akik az internet foglyai, máshoz szoktak.

A diákok mellett ezt a sorozatot a volt diákok, a szülők, és a magyar tanárok éppúgy tudják használni, mint a külföldi egyetemeken magyart tanuló hallgatók, vagy bárki más, akit érdekel a múltunk, kultúránk egy szelete, a magyar irodalom.

 

Jut az ember két világhoz...

Tisztelt Olvasó, nem kell különösen sokat keresnie, de ha mégis úgy lenne, akkor ezt megelőzve elmondom, hogy a cím egy „elferdített” József Attila sorból származik. Az eredeti így szól: Jut az ember két virághoz… Tehát csak a virágot cseréltem ki, de József Attilára gondolva tettem, hisz ő nem is egy versében a világra a virágot rímelteti, vagy épp fordítva. Ilyen rímpár található a Kertész leszek című versében is:

„Kell ez nagyon, igen nagyon,

napkeleten, napnyugaton –

ha már elpusztul a világ,

legyen a sírjára virág.”

Date: 
2021. September 30. 17.00