Múzeum minden körülmények között – Digitális megoldások a múzeumi ismeretátadásban

XII. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia - ONLINE

Date
-

A kétnapos online szakmai konferencián a hazai muzeális intézmények közelmúltban megvalósult online és digitális fejlesztéseit, programjait és eseményeit vizsgáljuk meg, különös tekintettel a járványügyi helyzet alatti ideiglenes múzeumbezárások jelentette kihívásokra. A magyarországi múzeumok azóta ismét megnyitották kapuikat a látogatók előtt, de 2020 tavaszának szakmai tanulságai és fejlesztései hosszú távon fogják átalakítani, amit a digitális múzeumi tartalmak hasznosításáról gondoltunk. Országos eseménysorozatok valósultak meg sikeresen online, korábban nehezen hozzáférhető múzeumi tartalmak váltak hirtelen széles körben elérhetővé és ismertté, az eddig leginkább sporadikusan jelenlévő digitális pedagógiai segédanyagok értéke pedig egyik napról a másikra felértékelődött a pedagógusok és az egész köznevelés számára. 

Az online konferencia célja elsősorban az elmúlt rendkívüli időszak szakmai eredményeinek értékelése, illetve a digitális és online múzeumi fejlesztéseknek a járványügyi helyzetet követő, lehetséges irányainak kijelölése. 

A szakmai esemény nyitónapját felvezető plenáris előadások keretében elsősorban országos illetőségű kutatások, módszertani fejlesztések és új intézmények mutatkoznak be, ezt követően múzeumi összefogások és együttműködések eredményeként megvalósult, nagyszabású online és digitális múzeumpedagógiai jó gyakorlatokat, rendezvénysorozatokat ismerhetünk meg. 

A konferencia első napján tartandó kerekasztal-beszélgetésen azt járjuk körül, hogy miként lehet a digitális és online múzeumi tartalmakat és múzeumpedagógiai segédanyagokat a szociális és testi hátránnyal élők körében hasznosítani. Az utóbbi években ezek a speciális igényű csoportokat érintő múzeumpedagógiai módszertanok és jó gyakorlatok egyre inkább elterjedtek, így érdemes megvizsgálni, hogy a digitális és online múzeumi fejlesztések miképpen adaptálhatók ezen a területen.

A szakmai rendezvény témájához kapcsolódó nyílt felhívásra beérkezett digitális és online múzeumi és múzeumpedagógiai jó gyakorlatok 10-10 percben történő prezentációjára a konferencia második napján kerül sor. A konferencia ezen részében a digitális és online térben megvalósult, Múzeumpedagógiai Nívódíjjal elismert fejlesztések, valamint az Élő történelem másként – Múzeumok a virtuális térben című program keretében elkészült projektek mutatkoznak be.

A szakmai előadásokból és beszélgetésekből álló konferenciaprogramot a témához illő, helyszínspecifikus kísérőprogramok egészítik ki, köztük az Édes Anna / Kosztolányi – Trianon 100 című kiállításhoz kapcsolódóan.

A szervezők fenntartják a jogot, hogy a beérkezett szinopszisok közül kiválasszák a konferencián bemutatásra kerülő jó gyakorlatokat.