Lépcsőszeminárium

Az „új nő"

Date

Folytatódik a 2019-ben indult Lépcsőszeminárium elnevezésű beszélgetéssorozat, amely a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, ezúttal a VÁLTOZÁS témájában öt kulturális intézmény – a Kassák Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum – szimbolikus vagy épp valós lépcsőjétől indulva próbálja megmutatni és tudatosítani a kulturális és a felsőoktatási intézmények között meglévő kapcsolódási pontokat.

Miért éppen lépcső? A lépcsők, a lépcsőház képletesen és a szó valóságos értelmében is átmeneti tér, az alászállás és a feljutás tere, a szintek és perspektívák találkozása, a mozgás, az ücsörgés és legfőképp az összeköt(tet)ések helye. Tökéletesen alkalmas arra, hogy megálljunk rajta, elgondolkozzunk azon: honnan jöttünk, hová megyünk; kik azok, akikkel egy irányba haladunk? Az egyes alkalmakon kurátorok, múzeumpedagógusok és oktatási szakemberek ülnek össze, hogy bepillantást nyújtsanak saját szakterületük gondolkodásmódjába.

 

A Kassák Múzeum időszaki kiállítása Besnyő Éva pályáján és művein keresztül mutatja be, hogy a fotográfusi hivatás miként biztosíthatta a nők számára az anyagi és művészi szabadságot, egy választott életforma megélését a 20. században. A 19. század végétől jelent meg a társadalmi pozícióját önmaga meghatározni kívánó „új nő”, majd az 1920–30-as években a „modern lány”, aki  életmódjában és megjelenésében is eltért környezetétől. A Lépcsőszemináriumon egy önarckép kapcsán azt vizsgáljuk, milyen módon közvetíti a fénykép a nők változó szereplehetőségeit, vágyait és a feléjük irányuló társadalmi elvárásokat a Horthy-korszak Budapestjén és a Weimari Köztársaság utolsó éveinek Berlinjében.

Beszélgetőpartnereink:

Gács Anna egyetemi oktató, Csatlós Judit muzeológus, a kiállítás egyik kurátora, Barna Orsolya múzeumpedagógus és Rálik Alexandra az IrodalomSzemlélet Csoport képviseletében.

 

A beszélgetésen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a lepcsoszeminarium@gmail.com e-mail címen lehet.