Pannon próza? – ONLINE

A kései Mészöly és a Közép-Európa-gondolat

Date
-

A járványhelyzetre való tekintettel a program online kerül megrendezésre. Az online konferenciához a következő linken lehet csatlakozni: https://zoom.us/j/98206162709

 

Mészöly Miklós (1921–2001) születésének 100. évfordulójára és a centenáriumi évre készülve a Mészöly Miklós Egyesület soron következő, Miklós-napi konferenciáját az író preferált Közép-Európa-gondolatának, illetve a születése és íróvá érése miatt is fontos, dél-dunántúli tájegység által ihletett „pannon próza” koncepciójának szenteli.

Mészöly pályájának delén túljutva, az 1979-es Szárnyas lovak című kötettől ismét vált: az ekkor induló évtizedes szöveguniverzumot tekinti az irodalomtörténet – az író terminusával – pannon prózának. Mészöly legfőbb ambíciója ekkor a regionális és családtörténeti múlt megírása egy félig történelmi, félig imaginárius mitológia kidolgozásának segítségével, melynek „főszereplője” a térség: Dél-Dunántúl, Kárpát-medence, Közép-Európa.

 

Előadók: Ágoston Zoltán, Bagi Zsolt, Bazsányi Sándor, Bencsik Orsolya, Demény Péter, Görözdi Judit, Győri Orsolya, Lovizer Lilla, Simon Attila, Szkárosi Endre, Szolláth Dávid, Szörényi László, Vári György, Vásári Melinda.

Íróvendégek: Földényi F. László és Jánossy Lajos