Ökör, szamár melengeti – ONLINE

Karácsonyi költészeti virrasztás

Date

FIGYELEM! A járványhelyzetre való tekintettel a program zárt ajtók mögött, helyszíni közönség nélkül valósul meg. Az eseményt élő közvetítés mellett, online lehet majd követni a PIM Youtube-csatornáján.

 

Lackfi Jánossal, kortárs szerzők verseivel

Zenét varázsolSzirtes Edina Mókus

 

Az eseményen Acsai Roland, Babiczky Tibor, Filip Tamás, Ayhan Gökhan, Horváth László Imre, Izsó Zita, Jenei Gyula, Lackfi János, Miklya Zsolt, Tibély Orsolya, Tomaji Attila, Ughy Szabina, Véssey Miklós verseit hallhatjuk majd.

 

Ó, szent állatok! Az övék is a Karácsony. Élő állatoké, halott állatoké.

Ökör, szamár bio-fűtőtestként lehelik be a jászol környékét. A juhok a pásztorokkal együtt özönlenek be. A lovak a három király alatt érkeznek.

Közben karácsonyi asztalunkon fürdőkádból pecázott hal, szájában decens citromkarikával. Csirke, pulyka, malacka. Utóbbi már az Újév felé mutat rózsás csülkével.

A várandós Máriát eleve szamár cipeli vándorútján. Ahogy Jézus is szamárháton baktat majd be Jeruzsálembe, világot megváltani, kereszten meghalni.

Mit is keresnek az állatok a Szent Születés helye körül: afféle cuki dekoráció, gyerek-szórakoztató állatkerti mutatvány?

Az akkori ember számára az állat maga volt az élet, a legfontosabb segéderő, a traktor, a kombájn, a húsforrás, a tejforrás. A lelki újjászületés állat áldozathoz, bűnbakhoz volt kötve, s a gyermek Jézus Isten előtti bemutatása is két galamb életébe fájt.

Író-költőféle pedig mindig is az állat emberszerűségét, az ember állatszerűségét kereste fabulákban, tanmesékben, példázatokban.

Tereljük be állatainkat a szent térbe, lássuk, mi lesz belőle! Hiszen korunk embere lassan jobban bánik állataival, mint embertársaival. Nagy karácsonyi állatsereglet, csak tessék, csak tessék... Csak okosan, mint a kígyók, szelíden, mint a galambok!