Minikonferencia

A Székely György Színháztudományi Szabadegyetem doktori hallgatóinak tudományos ismeretterjesztő előadássorozata

Date
-

A Székely György Színháztudományi Szabadegyetemen magyarországi és határon túli, magyar nyelvű doktori képzésben részt vevő, színháztudományi témákkal foglalkozó fiatal kutatók tartanak ismeretterjesztő előadásokat. A sorozat havi egy alkalommal jelentkezik, és minden érdeklődő számára nyitott. A minikonferencián a 2020 tavaszára meghirdetett, ám a COVID-19 járvány miatt elmaradt előadások hangzanak el.

 

PROGRAM

14:00–15:30 // Csadi Zoltán: Hegedűs Tibor – Egy elfeledett színházi polihisztorHegedűs Tibor (1898–1984) a Belvárosi Színházból indult mint színész, aztán megmaradt rendezőnek, színházban, rádióban, alkalmanként filmben. Élete és pályafutása legtermékenyebb korszakát a Vígszínházban töltötte. Rendezőként került oda, igazgatóként távozott. A legvadabb nyilas időkben sem engedett a fasizmus ideológiájának, sem műsorpolitikájában, sem az ártatlanok védelmében. Mégis, az igazolási perét követően – függetlenül attól, hogy tisztázta magát a vádak alól – karrierje derékba tört. Sokoldalú művészegyéniség, akinek életműve gyakorlatilag teljesen feledésbe merült, munkássága ismeretlen, színházesztétikai alapelveinek értelmezése a mai napig nem történt meg.

Előadásomban színház- és kultúrtörténeti szempontú áttekintés keretében vizsgálom és tárom fel Hegedűs Tibor életútját, szakmai tevékenységét.(Csadi Zoltán, a Bartók Kamaraszínház igazgatóhelyettese, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának PhD-hallgatója.)

 15:45–17:15 // Doma Petra: Hanako recepciója – Színész(nő), modell és hős(nő)Előadásomban három szempont figyelembevételével fogom bemutatni a XX. század elején Európa-szerte ünnepelt japán színésznő, Hanako recepcióját. Korabeli és máig ható megítélését a színész(nő), modell és hős(nő) aspektusokból vizsgálom, melyek Loï Fullerrel, August Rodinnel és Mori Ōgai íróval való kapcsolatára reflektálnak. Ezáltal Hanako munkássága mellett, tágabb kontextusban a századfordulós Nyugat–Kelet viszonyt is bemutatom.(Doma Petra japanológus, színháztörténész, a Károli Gáspár Református Egyetem megbízott óraadója, a Pécsi Tudományegyetem Irodalomtudományi Doktori Iskolájában végezte el PhD-tanulmányait.)

 A programváltozás jogát fenntartjuk!A belépés ingyenes!