Grafikai workshop

A litográfiáról, újra

Date
-

A nagy sikerre való tekintettel megismételjük nyári litográfia workshopunkat. Ezúttal tehát a síknyomtatás klasszikus válfajával, a kőnyomtatással ismerkedünk.

Alois Senefelder készített először kőnyomatot 1796-ban, és alig három évvel később már a budai várban lévő városházán is működött egy litográfiai síknyomtató. A litográfia a 19. század egyik legkedveltebb sokszorosító technikája lett: látképek, térképek, plakátok mellett az első magyar postabélyeg is kőnyomtatással készült, 1871-ben. Az eljárás során a simára csiszolt kőlapra különleges, koromból és zsírból készült litográfiai krétával rajzolnak, majd a kőlapot megnedvesítik, és olajos nyomdafestéket raknak rá, ami a rajz vonalain megtapad, a vizes felületen viszont nem, így az odakerült felesleges festék letörölhető. A nyomtatásra szánt papírlapot a kőlapra helyezik, majd hozzápréselik. A nagy nyomásra az olajos részek átadják a festéket, így jön létre a litográfia. A litográfiánál fizikailag egyszerűbben és olcsóbban, akár otthon is előállítható a modernebb algráfia. A csiszolt mészkő helyett alumíniumlapra préselt algráfia jellegzetességei a különleges színátmenetek és az élesen kirajzolódó, vékony vonalak.

A nyomtatáshoz szükséges mészkő- és alumíniumtáblákról, valamint a jó hangulatról Novokrescsenszkov Tamás és Szili József vándornyomdászok gondoskodnak, akiktől az élvezetes szakmatörténeti bevezető után a technikai fogásokat is elsajátíthatjuk. A workshop alatt készült nyomatokat a résztvevők hazavihetik!

 

Belépőjegy a helyszínen váltható: 1500 Ft (felnőtt), illetve 1000 Ft (diák/nyugdíjas).

Regisztrálni a kassakmuzeum@pim.hu e-mail címen lehet.

A belépő az időszaki és az állandó kiállítás megtekintésére is érvényes.