Asztali beszélgetések

Csak online!

Date

Ezúton értesítjük az érdeklődőket, hogy az Asztali beszélgetések… – Sztehlo Gábor, az embermentő című, október 29-re meghirdetett rendezvény a járványhelyzet miatt kizárólag online lesz megtartva. A felvétel az Asztali beszélgetések sorozat YouTube és Facebook oldalán kerül megosztásra.

Az előre váltott jegyek a Petőfi Irodalmi Múzeum jegypénztárában visszaválthatók.

 

 

Beszélgetőtársak

Andrási Andor, a Sztehlo Gábor Gyermek- és Ifjúságsegítő Alapítvány alapítója, a Sztehlo Gábor által életre hívott Gaudiopolis egykori polgára; Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke; Keveházi László, a Sztehlo Gábor által életre hívott Gaudiopolis első miniszterelnöke; Kunt Gergely társadalomtörténész, Miskolci Egyetem; Schmal Alexandra, a Tények és Tanúk sorozat szerkesztője, Magvető Kiadó 

Moderátor: Galambos Ádám evangélikus teológus 

Tolnainé Kassai Margit: Óvoda az óvóhelyen – Feljegyzések a Sztehlo-gyermekmentésről 

Sztehlo Gábor evangélikus lelkésznek, a Világ Igazának egy eddig ismeretlen munkatársa kap nevet, arcot és hangot a Tények és tanúk sorozatban megjelent kötettel: Tolnainé Kassai Margit (1909–2000) banktisztviselő, fotográfus, 1944–45-ben a Jó Pásztor Bizottság gyermekotthonaiban bujkáló gondozónő memoárnaplója máig kéziratban rejtőzött. A német megszállás és Budapest felszabadulása közötti időszakot megörökítő szöveg igazi felfedezés: olyan kisportrék sorát tartalmazza a mentett gyerekekről, a rájuk vigyázó, szintúgy bujkáló felnőttekről és az események sok más szereplőjéről, amelyek közel hozzák a budapesti zsidók üldözése, a menekülés és az embermentés, az ostrom és a háború utáni néhány hét mindennapjait. Itt semmi sem csupán fehér vagy fekete: a szerző a legszörnyűbb körülményekről szólva is képes hol friss humorral, hol kesernyés iróniával, mindvégig rendkívül szórakoztatóan és elgondolkodtatóan írni. A memoárnaplót Kunt Gergely társadalomtörténész kísérő tanulmányával, jegyzetekkel és annotált névmutatóval jelenteti meg a Magvető Kiadó. 

 

A beszélgetés online elérhető 18 órától az alábbi felületeken:

Facebook: https://www.facebook.com/asztalibeszelgetesek/posts/5253121621380484

YouTube: https://youtu.be/Eu-3UyCCNtM

 

Az Asztali Beszélgetések Alapítvány programja.