A varázsló kertje

Csáth Géza életművéhez kapcsolódó interdiszciplináris konferencia

Date
-

Ezúton értesítjük az érdeklődőket, hogy az október 29-30-ra meghirdetett, A varázsló kertje című, Csáth Géza életművéhez kapcsolódó interdiszciplináris konferencia a járványhelyzet miatt kizárólag zárt körben, az előadók részvételével lesz megtartva.

Az előadások felvételeit utólag tesszük közzé a videotorium.hu felületén és a konferencia honlapján: https://pim.hu/hu/varazslo-kertje-0.

Megértésüket köszönjük!

 

Csáth Gézát az irodalomtörténet a modern magyar irodalom egyik jelentős, mélylélektani érdeklődésű novellaírójaként tartja számon, akinek azonban tíz éven át tartó morfinizmusa és végül 33 éves korában bekövetkezett öngyilkossága miatt félbe szakadt a pályája. Az életművet övező sok évtizedes csendet követően, az 1960–70-es évekbeli újrafelfedezésekor kifejezetten divatos szerzővé vált. Később a fokozott érdeklődés tanulmányokat, monográfiákat, filmes adaptációkat és műveinek újrakiadásait eredményezte. 

Az életmű megjelentetésével párhuzamosan végbement a hagyaték összegyűjtése és jelentős részének közgyűjteményi elhelyezése, feldolgozása. Az alapkutatás tehát eljutott arra a pontra, hogy a korábban rejtélyekkel teli életút feltérképezhetővé, az életmű pedig a maga teljességében értékelhetővé és kontextusában értelmezhetővé vált. Csáth Géza szépirodalmi, képzőművészeti és zenei alkotásai, elmekórtani munkája, valamint életrajzi forrásai az irodalomtudomány mellett a művészettörténet, a zenetudomány, a színháztörténet, a művelődés- és kultúrtörténet, az orvostörténet, a pszichológia és pszichiátria számára is kiváló kutatási témákat kínálnak. 

 

A PIM, a Pázmány Péter Katolikus Tudományegyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtörténeti Intézete és a Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete közös szervezésében.