1920 / 2020

Az Irodalmi Magazin lapszámbemutatója // ONLINE

Date

Figyelem! A járványhelyzet miatt a rendezvény online formában, helyszíni közönség nélkül kerül megrendezésre. Kérjük, otthonról, az élő közvetítés segítségével kapcsolódjon be a bemutatóba.

 

Az Irodalmi Magazin 2020/2. lapszámának bemutatóján a szám szerzői közül Szarvas Melinda, Monostori Imre és Boka László irodalomtörténészekkel beszélget Kondor Péter János.

 

A Trianon szó aligha csupán a történelmi eseményt, sokkal inkább egy meghatározó trauma száz esztendejének eleven folyamatát, és annak számtalan el nem beszélt történetét jelöli. 



Hogyan hatott és hat a mai napig e sorsesemény a magyar irodalomra? Hogyan változott meg az anyaországi, illetve az elszakadt területek irodalmi élete, intézményrendszere, irodalomszemlélete, és nem utolsósorban: hogyan jelenik meg Trianon az irodalmi szövegekben? Jelen összeállításunk ezen szempontok szerint igyekszik áttekinteni a teljesség igénye nélkül az elmúlt száz évet.



Vincze Ferenc író-irodalomtudóssal a regionalitás és a transznacionalizmus kérdéseiről, Vallasek Júlia irodalomtörténésszel Trianon irodalmi reprezentációjáról, Márkus Béla irodalomtörténésszel pedig a kisebbségi magyar irodalom kialakulásáról és helyzetéről beszélgettünk, míg Száraz Miklós György írót a Fájó Trianon című antológia és a Lovak a ködben című regénye kapcsán a békediktátum irodalmi és történeti feldolgozottságáról, illetve a személyes érintettség jelentőségéről kérdeztük.



A határon túli területek magyar irodalmának tömör ismertetői mellett többek között Németh László Trianon-élményéről, Illyés Gyula határon túli magyarsághoz fűződő kapcsolatáról, továbbá a békedöntésnek az oktatásban, illetve négy erdélyi regényíró életművében való reprezentációjáról olvashatunk elemző írásokat. Az összeállítást gazdag képzőművészeti anyag, illetve korabeli fotók és plakátok illusztrálják.