Színházi Világnap a Bajor Gizi Színészmúzeumban

A program elmarad!

Date

14:00 A Színházi Világnap 2020 üzenetét felolvassa Takács Kati színművésznő

14:15 Kurátori tárlatvezetés az állandó kiállításban Takács Kati színművésszel és

Gajdó Tamás színháztörténésszel

16:00 Székely György Színháztudományi Szabadegyetem – Doktori hallgatók tudományos ismeretterjesztő előadássorozata

A szabadegyetemen magyarországi és határon túli magyar nyelvű doktori képzésben részt vevő, színháztudományi témákkal foglalkozó fiatal kutatók tartanak ismeretterjesztő előadásokat. A sorozat havi egy alkalommal jelentkezik, és minden érdeklődő számára nyitott.

Csadi Zoltán: Hegedűs Tibor – Egy elfeledett színházi polihisztor

Hegedűs Tibor (1898–1984) a Belvárosi Színházban indult mint színész, aztán megmaradt rendezőnek, színházban, rádióban, alkalmanként filmben. Élete és pályafutása legtermékenyebb korszakát a Vígszínházban töltötte. Rendezőként került oda, igazgatóként távozott. A legvadabb nyilas időkben sem engedett a fasizmus ideológiájának, sem műsorpolitikájában, sem az ártatlanok üldözésében. Mégis, az igazolási perét követően – függetlenül attól, hogy tisztázta magát a vádak alól – karrierje derékba tört. Sokoldalú művészegyéniség, életműve gyakorlatilag teljesen feledésbe merült, munkássága ismeretlen, színházesztétikai alapelveinek értelmezése a mai napig nem történt meg. Előadásomban színház- és kultúrtörténeti áttekintéssel vizsgálom és tárom fel Hegedűs Tibor életútját, szakmai tevékenységét.

Csadi Zoltán a Bartók Kamaraszínház igazgató-helyettese, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának PhD-hallgatója

A belépés ingyenes.