Grafika workshop: a mélynyomás

Szili József és Novokrescsenszkov Tamás vezetésével

Grafikai műhelysorozatunkban a magasnyomtatás után a mélynyomtatás technikájával ismerkedünk.
A réz- vagy manapság akár műanyaglemezbe késsel vagy tűvel metszett, karcolt vagy maratott rajznál a festék a nyomóforma mélyedéseiből kerül át a papírra. Ezt a módszert aranyművesek és ötvösök használták először ékszerdíszítésre. A XV. sz. közepén Itáliában és a mai Németország területén jöttek létre az első rézmetsző műhelyek, ahol kezdetben játékkártyák és szentképek készültek ezzel a sokszorosító eljárással a vékonypénzű közönség számára. Andrea Mantegna, Martin Schongauer, Albrecht Dürer és követőik emelték az egykori díszítő technikát művészi rangra.
A workshop keretében rövid kultúrtörténeti bevezető után lépésről lépésre követjük végig azt a folyamatot, ahogy a vázlatból nyomat lesz. Szili József, a MOME Tervezőgrafika Tanszékének tanára és Novokrescsenszkov Tamás vándornyomdász, betűszedő szakember segítségével a hidegtű technikát sajátítjuk el: kedvenc reprodukciónkat vagy saját rajzunkat átlátszó műanyaglemezre karcoljuk, majd helyben ki is nyomtatjuk.

Belépőjegy a helyszínen váltható: 1500 Ft (felnőtt), illetve 1000 Ft (diák/nyugdíjas), regisztrálni a kassakmuzeum@pim.hu e-mail címen lehet.
A belépő az időszaki és az állandó kiállítás megtekintésére is érvényes.

Date: 
2020. February 13. 18.00 to 20.00
Affiliated museum: 
Kassák Múzeum