Csoóri Szalon

Date

Csoóri Sándor költőre, íróra, közéleti emberre emlékeznek barátai, így állítva emléket az embernek, egyik értője így fogalmazta meg írásai lényegét: „olykor szociográfiai pontosság, olykor festői víziók, olykor utánozhatatlan emberi-nemzeti aggódás” jellemzi.Húsz beszélgetést rögzítettünk filmre húsz kortárssal, akik Csoóri Sándorra emlékeznek, ki-ki a saját élményei alapján. A filmeket levetítjük, majd a filmben szereplők a saját életükről, élményeikről mesélnek, mintegy „párhuzamos életrajzon” keresztül mutatva be azt a korszakot, amelyben éltünk.

Mai vendégünk: Sipos Mihály prímás. Az egyetemi éveit a szegedi egyetemen töltötte elméleti matematikusként, de egy 1972-es erdélyi útja átszabta az életét. Hegedülni ugyan kisgyermek korától tanult, de a népi hegedülés elsajátítása csak ezután következett. Bő négy évtized alatt az akkor elkezdett munka beérett. Nem tudni, van-e a világnak olyan sarka, ahová a Muzsikás Együttes ne vitte volna el magyar népzenét és Sipos Mihály ne mutatta volna meg az együttes szólistájaként, hogy milyen is az, ha a magyar lélek megszólal. Édesapja költő volt, így nem esett távol tőle Csoóri Sándor világa, aki nemcsak költőként ragadta meg, hanem a táncházmozgalom szószólójaként is. Akkor a „mozgalom” fiataljai együtt voltak, együtt gondolkodhattak a magyar irodalom, képzőművészet vagy film jeles alkotóival. S bizony ez a szellemi hatás máig él és hat ennek a nemzedéknek az életére.

 

Kérjük, részvételi szándékát jelezze Kurucz Károlynénak a 06 20 368-0250-es telefonszámon vagy a kuruczmarica@gmail.com e-mail címen.