Csoóri Szalon

a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Date

Csoóri Sándor költőre, íróra, közéleti emberre emlékeznek barátai, így állítva emléket az embernek, akiről egyik értője így fogalmazta meg írásai lényegét: „olykor szociográfiai pontosság, olykor festői víziók, olykor utánozhatatlan emberi-nemzeti aggódás” jellemzi.

Húsz beszélgetést rögzítettünk filmre, húsz kortárssal, akik Csoóri Sándorra emlékeznek ki-ki a saját élményei alapján. A filmeket levetítjük, majd a filmben szereplők a saját életükről, élményeikről mesélnek, mintegy „párhuzamos életrajzon” keresztül mutatva be azt a korszakot, amelyben éltünk.

Mai vendégünk Novák Ferenc Tata, akit egy ország szeret és tisztel. Mit egy ország? Az egész Kárpát-medence! Csoóri Sándorral, egy diákcsere alkalmával találkozott Szamosújváron. Ez a barátság egészen a kétezer tízes évek derekáig tartott. Egyikük néprajzosként a koreográfusi, rendezői és etnográfusi pályát választotta, másikuk az irodalom és a filmek világát, örökös aggódással figyelve sorskérdéseinkre. Mindketten féltették a magyar kultúrát, mint egy ritka madarat, amelyiknek túl kellett élnie az ellene indított támadásokat!

Szeretettel várjuk 2019. december 10-én, 18.30h-ra a Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Károlyi utca, 16) dísztermébe.

Kérjük, részvételi szándékát jelezze Kurucz Károlynénak a 06 20 368-0250-es telefonszámon és a karolyne.kurucz@mtva.hu e-mail címen.