Horváth László Imre: A Kicsi embere

Könyvbemutató

Date

A szerzővel Smid Róbert irodalom- és kultúratudós beszélget, a regényből Fehérvári Péter színművész olvas fel részleteket, a szakmai hátteret Müller Rolf történész, a korszak és a rettegett ÁVH-vezető kutatója biztosítja.

Az est során fellép a Vértesi-Regős duó (Regős Mátyás és Vértesi Ferenc), akik a könyv témájához kapcsolódó Cseh Tamás-dalokat adnak elő.

Péter Gábor, azaz fedőnevén „a Kicsi” a kommunista államrendőrség rettegett vezetője. Megbízható embere Utisz (azaz „Senkise”), az exkluzív Kirké Klub egykori pincére és mindenese, a háború után a Küklopsz Barlangja mulató főnöke, ahová kizárólag szovjet tanácsadók tehetik be a lábukat. Feladata ezenkívül a mindenható Párt illegális pénzszerzési machinációinak elősegítése. Nevét és viselt dolgait, kényes és titkos szolgálatait hiába keresnénk az irattárakban.

Utisz visszaemlékezésének regényében frivol perspektívából mutatkozik meg a tragikus huszadik századi magyar történelem megannyi emberi színjátéka, illetve színfalak mögötti játéka, Machiavelli szabálykönyve mellett Rejtő Jenő emlékét idézve.