Minden-Titkok Adyról 2.

Ismeretterjesztő előadások a PIM Ady-gyűjteményeihez kapcsolódóan

Date

17:00

Ady Endre egyetlen lakása

Csinszka férjével, Ady Endrével 1917 őszén felköltözött Csucsáról Budapestre, az édesapjától, Boncza Miklóstól megörökölt Veres Pálné utcai lakásba. A fiatalasszony otthont teremtett a „hotelszobák lakójának” a belvárosban, lelkesen intézte Ady ügyeit, levelezett a Nyugat szerkesztőségével, felvette a kapcsolatot a költő barátaival, egy-egy baráti levelezést teljesen magára vállalt. Hogyan rekonstruálható kettejük pesti élete, lakásuk berendezése? Miért meszeltette Csinszka fehérre a lakásban lévő falakat? Milyen bútorokkal és képekkel rendezte be otthonukat? A Csucsáról felhozott cselédlány miként emlékezik a költő utolsó éveire? Mi derül ki Csinszka kézirataiból házaséletük nehézségeiről? Milyen Ady-relikviákat őriz a Petőfi Irodalmi Múzeum?

Zeke Zsuzsanna irodalomtörténész, a Művészeti, Relikvia- és Fotótár munkatársának előadása

 

Ady márványból és homokkőből

Ady Endre arcát jól ismerjük. Ám hogyan jelenik meg ez a nagy kultuszú személyiség az emlékműveken? Az előadás során az íróról készült ritkán látott alkotásokat láthatjuk, megismerve azok rendhagyó megjelenítési formáit, melyeket a korabeli, jószemű kritikusok tortadísz és blaszfémia, hóember és indián törzsfőnök jelzőkkel illettek. Vajon mi az oka a meglepő és ironikus szótársításoknak? Ma is ilyennek találjuk ezeket az emlékműveket?

Sidó Anna művészettörténész, a Művészeti, Relikvia- és Fotótár munkatársának előadása

 

SZÜNET

 

19:00

„Hát ez mind most meg lesz rögzítve, mert ez úgy elkallódott volna…”

Bár Ady Endre „kántáló rekedt hangjáról” sajnos nem maradt felvételünk, gyűjteményünk különleges értékeit jelentik az Ady kortársaival készített interjúk. Vezér Erzsébet irodalomtörténész, Ady-kutató, a hatvanas években, szinte az utolsó pillanatban kereste föl a Holnapos Dutka Ákost, a Nyugat-szerkesztő Fenyő Miksát, Lengyel Menyhért drámaírót vagy Lesznai Anna költőt, iparművészt. Ma e szuggesztív erejű vallomásokat hallgatva, a személyes találkozások, benyomások hitele révén többet, intimebbet tudunk meg Adyról, Ady és az emlékező kapcsolatáról. Erre az alkalomra néhány kevéssé ismert részletet válogatunk.

Benedek Anna és Kemény Aranka irodalmi muzeológusok, a Médiatár munkatársainak előadása

 

Ady-dedikációk nyomában:

Ady Endre szívesen ajánlotta köteteit pályatársainak, barátainak, vagy számára valamilyen szempontból fontos olvasónak. Az Ady-kötetek dedikációinak számbavétele során több kérdésre is választ kaphatunk, érdekes irodalmi és magánéleti kapcsolatokra, életrajzi adatokra  következtethetünk. A dedikációk címzettjei között szerelmek és betegtársak is szerepelnek. Vajon ki volt pl. Gárdonyi Olga, Máthé Eleonóra és a titokzatos Zsóka? Milyen a stílusa Ady „formabontó” dedikációinak?

 

Jancsikity Erzsébet muzeológus-könyvtáros előadása

 

Az előadások ingyenesek, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.