Pedagógusoknak - szakmai rendezvények

A múzeum rendezvényei iránt érdeklődő pedagógus kollégáinknak 2019 tavaszától rendszeres programokat ajánlunk. Az öt alkalomból álló sorozat célja, hogy együttgondolkodásra invitáljon, megismertesse a tanárokkal múzeumpedagógiai tevékenységünket, mélyebb betekintést engedjen kiállításaink koncepciójába és pedagógiai hasznosíthatóságába.

2021-es programjaink

Tanárok éjszakája - ReAdy©

 Most újra együtt ülnek az asztalnál: Ady, Babits, Móricz és a többiek. És ahogy a legmodernebb modernekhez illik, posztolnak, kommentelnek, véleményt formálnak, amúgy 21. századi módra. A PIM új Nyugat-kártyajátékának főpróbáján mi vezethetjük a tollukat, és kipróbálhatjuk magunkat az irodalmi élet, a folyóiratszerkesztés és az éleseszű szópárbajok pástján. A társasjátékként játszható vagy akár tanítási segédletként is alkalmazható játékot először pedagógus kollégáinknak mutatjuk be a tanárok éjszakáján.

Október 22.

Péntek 18:00-20:00

A program ingyenes de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: muzeumped@pim.hu

Maximális létszám: 25 fő

 

Városi séta Petőfivel és Kassákkal – „Hiába, Pest csak Pest, tagadhatatlan!”

A PIM és a Kassák Múzeum közös szervezésében

Az egykori pesti városmagtól Kassák korának külvárosa felé tartó sétánk közben társul fogadjuk Petőfi és Kassák szövegeit, melyek segítségével nem csak a két költő jól (és kevésbé jól) ismert művei kerülnek új megvilágításba, hanem olyan izgalmas témák keresztutcáiba is betérünk, melyek érintik a korabeli szociális kérdéseket, az európai világvárosok kialakulásának építészeti és társadalmi vonatkozásait, a vidék és város kapcsolatát és az élet legkülönböző határait, mely utóbbiakat áthágni Petőfi és Kassák számára is egyet jelentett a szabadsággal.

Szeptember 30

Csütörtök 17:00-18:30

Maximális létszám: 25 fő

A sétánk első, bevezető alkalma ingyenes, regisztráció szükséges a muzeumped@pim.hu ímélcímen.

 

Ostromséta

1944 végén megkezdődik Budapest ostroma, korábban elképzelhetetlen állapotokat hozva a fővárosba. Mit tesznek ilyen helyzetben az írók? Hogyan élik túl a velük és a körülöttük történt borzalmakat? Hogyan reflektálnak rá? Megírják-e ezeknek a napoknak a krónikáit? A Rózsadombra vezető sétánkon írói emlékezések, naplók, versek vezetnek bennünket az események nyomában.

Találkozási pont: Vérhalom tér (2. kerület), megközelíthető 11-es, 291-es, 91-es busszal.

Szeptember 29.

Szerda 17:30-18:30

Maximális létszám: 25 fő

A sétánk első, bevezető alkalma ingyenes, regisztráció szükséges a muzeumped@pim.hu ímélcímen.

  

Séta Édes Annával

A regény cselekményének 100. évfordulójára készített sétánk legelső alkalommal a pedagógusoknak mutatkozik be. A Krisztinavárosban a regény beazonosítható és rejtőzködő helyszíneit járjuk sorra, Édes Anna és Kosztolányi Dezső lábnyomait követve, irodalmi szövegekkel és visszaemlékezésekkel megidézve a száz éve letűnt szereplőket és hangulatokat. A séta az ősz folyamán osztályok számára is elérhető lesz, valamint kapcsolódik Édes Anna - Kosztolányi című időszaki tárlatunkhoz.

 

Életre kelt bútorok

 

Mit mesélnek az írókról legsajátabb tárgyaik? Hogyan hat az alkotásra rend és rendetlenség? Hogyan léphetnek kapcsolatba irodalmi szövegek szerzőik kedves bútoraival? Pedagógus programjaink következő állomásaként a Magukra maradt bútorok című kiállításba látogatunk, ahol Zeke Zsuzsanna kurátor közreműködésével gondolkodhatunk el az élettörténet tárgyak szerepéről az irodalomtörténetben, és az irodalomtanításban. Az este során szeretnénk betekintést adni a kiállítás készítés kulisszái mögé, és inspirációt nyújtani a pedagógusi munkához.

 

 

Múzeumpedagógiai információs nap

Ha túl vagyunk az év eleji szervezésen és sikerült leadni a tanmenet is, elkezdhetünk közösen gondolkozni, milyen múzeumi programokkal tehetnénk élményszerűbbé a tanulást az idén. Ebben kívánunk segítséget nyújtani múzeumpedagógiai információs évnyitónkon, ahol bemutatjuk portfóliónkat, és az együttműködés új lehetőségeit. Szervezzük meg a közös munkát!

Petőfi Irodalmi Múzeum, a Kassák Múzeum és a MOKK közös programja.

A hármasművész bolyongásai

Tanárok Napja a Csáth-kiállításban

Hogyan kereste a művészi kifejezés útjait a „hármasművész” Csáht Géza? Miben teljesedhetett ki művészete és mik voltak önkifejezésének gátjai? Melyek lehettek volna tehetségéből fakadó lehetőségei? Hogyan bontakoztatható ki a tehetség, hogyan segíthető az útkeresés és az eredményes pályaválasztás? A felvetett kérdések pedagógiai megközelítésére és a közoktatásban való adaptálására teszünk kísérletet a Tanárok Napja alkalmából a Csáth Gézát megidéző Csáth. A varázsló halála című kiállításban, ahová szeretettel várjuk pedagógus kollégáinkat. A tárlat útvesztőiben a kurátor, Sidó Anna vezet bennünket.

Barangolás a Varázsló kertjében

Pedagógus programsorozatunk újabb állomásán A varázsló halála című, frissen nyílt Csáth-kiállításban kalandozunk. A felfedezésben Molnár Eszter, a kiállítás kurátora kalauzol minket, majd bemutatjuk a tárlathoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásunkat, készülő foglalkoztató füzetünket is. A nyár előtti utolsó alkalmat egy olyan alkotónak szenteljük, akit nem csak szövegein, hanem képzőművészeti alkotásain, orvosi kutasain keresztül is megismerhetünk, és akinek műveiben eddig ismeretlen utakat találhatunk önmagunkhoz is.

 

Világteremtő tárgyak



Arany Jánossal foglalkozó második alkalmunkon egy már ismert tárlat új dimenzióit fedezzük fel. Az Önarckép álarcokban című kiállításban zajló interaktív program során Arany alakjának és költészetének pedagógiai szempontú megközelítési lehetőségeit kutatjuk. Új foglalkozásainknak fontos eleme a történetmesélés, e motívumnak a múzeumi órába való beemelését járjuk körül, valamint bemutatjuk Arany Jánoshoz kapcsolódó portfóliónkat.

Mag hó alatt



Pedagógus programsorozatunk első állomásaként Ady Endre halálának 100. évfordulójáról emlékezünk meg az Ady Emlékmúzeumban (Veres Pálné utca 4-6.) és a PIM napokban nyíló kiállításán.

Milyen kérdéseket érdemes felvetni az esemény és kontextusának felelevenítése során?  Hogyan lehet hitelesen közvetíteni Ady Endre életművét, beszélni életének utolsó szakaszáról? A kiállítás kurátora, Hegyi Katalin kalauzol majd minket a kiállításban, és a mindkét tárlatban tartott vezetés során megismerhetik új foglalkozásainkat is. Találkozzunk, hogy együtt gondolkodhassunk!