Ágh István 80

Date

A Nap Kiadó Ágh István Életműsorozatában bemutatja a Dani uraság című kötet javított, bővített kiadását. A költőt születésnapján a Digitális Irodalmi Akadémia, a Hitel folyóirat, a Magyar Írószövetség, a Magyar Művészeti Akadémia, a Nap Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum köszönti.

Tudtam, Boreas zúg a Kemenes fölött, s miféle a hófuvatok kékesfehérsége a hegy tetején. Meglepett az ismerős képben az ismeretlen szó, melyet még s-sel ejtettem, ma is arra áll a szám, mert úgy illik oda Boreasnak és nem Boreasznak a hideg északi szél. Mint ahogy az egész berzsenyis képzelet erre az ismerős tájra hasonult, bármilyen görögös-latinos lett is. Horatius Flaccus aranylantján úgy szólt az ének, abban a nyugat-dunántúli tájszólásban, s ha tűz gerjedt, csak abban a kemenesaljai kemencében vagy nyitott tűzhelyen; Ság hegyi, kissomlyói, sömjéni vesetisztító, savanykás bor ragyogott a pohárban, melyet úr és jobbágy egyként ivott, nem az istenek itala, nektár.

A római tógában olyan különössé, kedvessé válhatott a költő, mint egy szakállas gyermek, s nagyon szívemnek való volt ebben ez emelkedettségben. (Részlet Ágh István Dani uraság című könyvéből.)