Tar Sándor könyvbemutató

Date

Tar Sándor 1967 és 1970 között a drezdai VEB Trafo- und Röntgenwerk betanított munkása, majd 1975 és 1976 között ugyanitt otthonnevelő volt. Az itt szerzett élményeiből és tapasztalataiból írta meg Tájékoztató című szociografikus írását, amely a Mozgó Világ 1976-os szociográfiai pályázatán megemelt első díjat kapott. A cenzúra miatt azonban végül a Kenedi János által szerkesztette szamizdat kiadványban, a Profilban látott napvilágot.

A Tájékoztató olvasható szociográfiaként, az író sors metaforikus alakzataként és az emberi kapcsolatok hiányáról, a végzetes párbeszéd nélküli egymás mellett élésről, az önreflexió hiányáról számot adó írásként is.

A most kiadott kötet tartalmazza a Tájékoztató eredeti szövegét, kiegészítve az író hagyatékában található korabeli képekkel, dokumentumokkal és levelekkel, Tar Sándor ebben az időben írt naplófeljegyzéseivel és a szöveghez többféle módon közelítő tanulmányokkal.

A beszélgetés résztvevői: Bartha Eszter, Deczki Sarolta, Kálai Sándor, Lakner Lajos és Vízvárdi András. A beszélgetést vezeti: Valastyán Tamás.