Babits és Gellért Nyugat-levelezésének könyvbemutatója

Date

„…olvasd el szigorú szemmel cikkemet”. Babits Mihály és Gellért Oszkár Nyugat-levelezése, 1929–1941, s. a. r. Buda Attila és Pataky Adrienn, Gondolat, Budapest, 2017.

A Nyugat folyóirat két, más-más szempontból meghatározó szerkesztőjének 1929 utáni levélváltása a lap kevéssé feltárt, utolsó tizenkét évét világítja meg. Babits Mihály és Gellért Oszkár levelezése a harmincas évek második feléig szinte postafordultát jelentett – kifejezetten a nyári hónapokban, amikor Babits feleségével, Török Sophie-val Esztergomban lakott. A levélváltás kiválóan megmutatja a kéthetente megjelent lap szerkesztési mechanizmusát, emellett a kor irodalomtörténetébe is betekintést nyújt, a levelekben említett szerzők névsora pedig máig impozáns.

A bevezető tanulmánnyal, jegyzetekkel kiegészített, Gondolat kiadónál megjelent kötet sajtó alá rendezőivel, Buda Attilával és Pataky Adrienn-nel Kelevéz Ágnes irodalomtörténész beszélget.

A kötet a helyszínen megvásárolható kedvezményes áron.

A rendezvény ingyenes.

A kötet bevezető tanulmánya itt olvasható: http://www.academia.edu/33223152/_olvasd_el_szigorú_szemmel_cikkemet_._Babits_Mihály_és_Gellért_Oszkár_Nyugat-levelezése_1929_1941_címnegyed_előszó_-_2017