Rigó Bélára emlékezünk

Date

Rigó Béla, a szeretett társ, szerző, barát, kolléga, életének 75. évében, hosszan tartó súlyos betegség után május 9-én hunyt el.

Rigó Béla 1974 és 1988 között a Móra Könyvkiadó szerkesztőjeként dolgozott, 1992 és 1995 között pedig a Kincskereső című folyóirat főmunkatársa volt. 1995 után a Kincskereső főszerkesztője lett, és kiapadhatatlan energiával készítette a lapot közel két évtizeden át, egészen addig, amíg egészségi állapota és lehetőségei engedték.

Gyerekirodalmi munkássága jelentős: neki köszönhető számos rajzfilm könyves adaptációja és felejthetetlen gyerekversekkel ajándékozta meg az olvasókat. Nálatok laknak-e állatok? című költeménye a legnépszerűbb gyerekversek közé tartozik. Felnőtteknek szóló költeményeinek gyűjteményes kötete Írásjelbeszéd címmel jelent meg 2015-ben, Kányádi Sándor ajánlásával.

Rigó Béla nélkül ma más lenne a kortárs gyermekirodalom. Számon tartotta a fiatal tehetségeket, ellátta őket tanácsokkal, segítette őket abban, hogy alkotóként kiteljesedjenek, érvényesüljenek.

Két ízben nyert el az IBBY díjat, 2004-ben Salvatore Quasimodo díjjal jutalmazták, írói és költői életművéért 2010-ben Janikovszky Éva-díjat kapott.

Emlékezzünk együtt Bélára barátok, rokonok, kollégák, művészek társaságában a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A Móra Könyvkiadó, a Petőfi Irodalmi Múzeum és Rigó Béla hozzátartozói tisztelettel és szeretettel várnak minden érdeklődőt.