Művészet és pszichoanalízis

Könyvbemutató

Date

Gerevich József Teremtő vágyak – Művészek és múzsák című kötetét Kőrössi P. József a Noran Libro Kiadó vezetője és Valachi Anna irodalomtörténész mutatja be.

A színes képekkel gazdagon illusztrált kötet tizenhét világhírű festőművész életének egy-egy különös, izgalmas történetén keresztül művész és múzsája szenvedélyes viszonyát mutatja be. Azt a sokszor szövevényes, rejtélyes kapcsolatot, amelyből majd a remekmű, mint alkotás, megszületik.

Picasso, Modigliani, Frida Kahlo, Schiele, Manet, Munch, Gauguin, Dalí, Toulouse-Lautrec, Goya, Magritte, Kokoschka – valamennyien egyfajta lelki vagy testi függésben éltek. Kedveshez, feleséghez, szeretőhöz, apához, anyához kötötte őket lázas, vagy éppen frusztráló, lelki zavart teremtő szenvedély. A könyvben leírt valamennyi történetnek két hőse van: az alkotó és egy másik személy: múzsa, barát, partner, alkotótárs. Leginkább az utóbbi. A szerző által kiválasztott festmények keletkezésének körülményei arra utalnak, hogy Picassónak volt igaza, amikor a művészt és múzsáját egymásba fonódó, szimbiotikus viszonyban láttatta. Sokszor kideríthetetlen, melyikük járul hozzá jobban a mű létrejöttéhez.