The Alien in the Chapel

Könyvbemutató

Date

The Alien in the Chapel (Idegen a Kápolnában)

Ferenc Békássy

Rupert Brooke’s unknown rival

Poems and Letters

Gömöri György és Gömöri Mari új, angol nyelvű könyvének bemutatója

A bemutató magyar nyelvű!

 

Az első világháború előtti fiatal angol költők életéről és munkásságáról már sokat írtak, különösen Rupert Brooke-ról. Békássy Ferenc, a magyar születésű, de Angliában felnőtt és Cambridge-ben végzett költő életműve viszont nem kapott elég figyelmet. Barátja volt Rupert Brooke-nak és közeli barátja a közgazdász John Maynard Keynes-nek, aki még Magyarországon is meglátogatta. Békássy szerelmes levelei Noel Olivier-hez, akibe Rupert Brooke is szerelmes volt, itt először jelennek meg az angol eredetiben, azokkal a versekkel együtt, amiket Békássy angolul írt. Utolsó levelében, amit nem sokkal a frontra indulása előtt írt, a költő ezt mondja: „Ugye még találkozunk egyszer, Noel, mit gondolsz?” Brooke pedig utolsó Noelnek küldött levelét így fejezi be: „szörnyű lenne, ha az összes udvarlódat egyszerre veszítenéd el!”

Pedig éppen ez történt: Brooke egy görög szigeten halt meg vérmérgezésben 1915 áprilisában, Békássy pedig pár hónappal később golyózáporban az orosz fronton.

A könyv címe The Alien in the Chapel (Idegen a Kápolnában) arra a külön kis emléktáblára utal, amin a cambridgei Kings College kápolnája falán Békássy Ferenc neve található. Mivel ő az ellenség oldalán esett el, nem kerülhetett fel a kollégium brit diákjainak felállított közös emléktáblájára.