Archívum

DECEMBER

Téli tótágas

avagy nézzünk más szemmel mindenre

Az év utolsó családi napja a békés pihenés, a fergeteges kaland, az izgalmas alkotás és az ajándékkészítés jegyében telik, hogy mindenki, ki-ki ahogyan szeretne, ráhangolódhasson a közelgő ünnepekre.

Lesz palota-kaland, ahol egy klasszicista palota mutatja meg játékos oldalát, animáció-készítő workhop, ahol életre keltheted a palota kissé bohókás és mi tagadás, különc lakóit, recycling ajándékkészítés, ahol a kávékapszulából és zacskóból is okos tárgyakat készítünk, hogy egy kicsit a szemétre is másképp pillanthassunk (földünk legnagyobb örömére).

December 1.

vasárnap 10:00–14:00

10.00 - 14.00

Recycling ünnepi ajándék készítés, avagy szemétből világokat



10.00 - 11.00

K. Dezső, a kurátor hajlamú vakond, avagy fedezd fel a palotát valahogyan egészen másképp



11.00 - 14.00

Animáció-labor Fatér Annával



12.00 - 13.00

Petőfi (nagyon) másképp - forgassuk fel a kiállítást

A programok ingyenesek.

OKTÓBER

Időgép a bőröndben

avagy legyél Te is restaurátor!

Gyere el és fedezd fel, milyen módon bírhatod rá a bőröndben lapuló tárgyakat, hogy elfecsegjék Neked összes titkukat!

MÁJUSI-DUPLA

Hilda és a kocsonyástál

gyermeknapi kutatás, alkotás és játék a Károlyi-palotában

Első felvonás

Hol tartja egy palota az emlékeit? Miről mesélhet egy csokipapír? és egy buszjegy? Lehet egy galambnak betűgyűjtő szenvedélye?

Az első felvonásban megismerkedhettek Hildával a hírhedt betűgyűjtő galambbal és Palival a palotával, aki rajong a hűtőmágnesekért és a városi történetekért. Keresgélünk majd a Károlyi kertben, saját városi történeteket gyúrunk és bekukkantunk a Károlyi palota felfedezetlen zugaiba is. 

 

Második felvonás

Melyben a Petőfi-tárlatot fedezzük fel, nem is akárhogyan! Elfelejtett, mókás vagy éppen különös tárgyak után kutatunk és nehézséget nem ismerve kinyomozzuk, kik használták vagy alkották őket! Mit keres egy rózsaszín, pufók angyalka egy pénztárcán? Hogy néz ki egy kocsonyástál? Meg tudod állni, hogy ne mosolyodj el egy tambura láttán? S persze a varázslatos, titokzatos tárgyak nem csupán magukról, de Petőfiről is mesélnek majd nekünk.

 

S ha elfáradtál a nagy felfedezésben, rejtély-bogózásban gyere ki az Ősök csarnokába, ahol közösen megalkotjuk a palota első hűtőmágnes kiállítását! Legjobb, ha hozol egy megunt hűtőmágnest otthonról de készíthetsz sajátot is - egészen biztos, hogy akad majd hozzá illő városi történet. 

Madarak és fák napja a Jókai-kertben

A szenvedélyes természetbarát Jókai egykori kertjében rajongva szeretett madaraival, fáival és híres írásaival is ismerkedünk, játszunk – ki ornitológiai, avagy irodalmi műveltségét teheti próbára, ki önfeledt játékba merülhet Jókai szöveg erdejében.

ÁPRILIS

Nevenics tárgyak birodalma

avagy az újrahasznosítás csodája

Mi lenne, ha abból, amit furcsa fintorral vagy már rezzenéstelen arccal ki- és félredobunk, és úgy hívjuk szemét, valami újat teremtenénk? Mi mindenné változhat át egy pillepalack, egy műanyag zacskó, egy doboznyi hibás gyöngy vagy a csillogó, izgalmas mintájú papírmaradékok? Akár még mesét is faraghatunk belőlük.

Vigyázat: mindent újrahasznosítunk!:)

MÁRCIUS

Forradalmi forgatag

(legalább) három felvonásban és egy ráadásban

Forgatag a palotában

Megismerkedhetünk a Károlyi-palota szerethető lakóival, úgymint Dzsenkóval, a Petőfi-rajongó telivérrel, K. Dezsővel, a vakonddal és szenvedélyes kurátorral, s Par Avion kisasszonnyal, a kissé rosszul tájékozódó postagalambbal. Míg meghallgatjuk meséjüket, bebarangoljuk a Károlyi-palotát és utazunk is kicsit az időben.

Petőfi forgataga

A Petőfi-tárlatot fedezzük fel, megismerkedünk a szétszórtan szenvedélyes költővel, s arra a különös rejtélyre is fényt derítünk, miért találhatunk 16 ördögszarvacskát a róla szóló kiállításban.

Klasszikusok kamaszszemmel

Rácsodálkozhatunk, mit gondol egy 17 éves, budapesti gimnazista, Nagy Anna Petőfi Sándorról, az emberről és kultuszáról. Nincs tabu téma, nincs tabu kérdés!

Minden Fantáziák Nagykönyve

Egészen különleges próbát teszünk – mesét / verset / verses mesét / mesés verset írunk, és hozzá még illusztrációt is készítünk, hogy megvalósulhasson – Petőfi megörvendeztetésére – a Minden Fantáziák Nagykönyve.

FEBRUÁR

Rémségek kicsiny múzeuma

avagy farsangi mulatság és szörnyszelidítés

Gondoltál már arra, milyen lenne elkészíteni saját szörnyedet és utána megszelídíteni. Sokkal könnyebb és mókásabb, mint hinnéd! Más nem is kell hozzá, mint egy pompás közös mese, játékos (de milyen is lenne más?!) fantáziád, megannyi színes, tekergő-fodrozódó, csillogó papír és anyag, s már el is készítetted saját tél- vagy unaloműző bábodat.

JANUÁR

Nem lehet elég korán kezdeni…

kaland és játék a Petőfi-tárlatban 4 éves kortól

avagy hogyan forgassunk fel egy kiállítást

MIÉRT HOGY LÁTHATATLANOK...
Miért hogy láthatatlanok
Az ördögök s az angyalok?
Ismerni szeretném őket
Avégett,
Hogy tudja, amit nem tudok:
Mi van ebben és mi van abban?
S az ember melyikhez hasonlít jobban?
(Petőfi Sándor, Szalkszentmárton, 1846. március 10. előtt)

Vajon mi izgalmas lehet egy óvodásnak, kisiskolásnak, vagy úgy egyáltalán egy gyermeknek egy múzeumban, ahol – gondolhatnánk – sem hangoskodni, sem iceregni-mocorogni, sem kérdezni, sem a műtárgyakhoz nyúlni nem szabad? Nos, Petőfi Sándor, az egyik legszerethetőbb, de mi tagadás kissé „rendbontó”, költőnk tárlatában most megtapasztaljuk, hogy egy múzeumban is (majdnem) mindent lehet, de leginkább felfedezni, játszani és tapasztalni olykor angyali nyugalommal, olykor a szabályokra fittyet hányó vagánysággal!

Hozd magaddal mindkét énedet!:)

 

DECEMBER

A nagy játék készítés és csere-bere

avagy Mikulás a palotában

„- Tudsz játszani?

- Tudok.

- És szeretsz is?

- És szeretlek is.”

Mit szeretsz legjobban a téli ünnepekben? Ha kicsit félszegen, de bevallod, az ajándékok jutnak először eszedbe, s csak utána a frissítő hűvös levegő, a szánkózás, a melegfényű esték, megörvendeztetünk.

Hozd el egy olyan játékodat, amivel már igazán sokat játszottál / már úgy érzed nem a Te mulatságod többé / igazán kedves a szívednek, s add valakinek, aki pont ilyenre vágyott! Te magad pedig készíts annyi ajándékot, amennyit csak szeretnél, hogy mindenki mosolyoghasson ezen a délelőttön.

Időpont:

December 9. (vasárnap), 10.00 – 12.00

Belépőjegyek:

A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, ha velünk szeretne játszani, kérjük írjon a muzeumped@pim.hu e-mail címre.

Életkor: 0-12 év

Létszám: maximum 30 fő

NOVEMBER

Palota próba

avagy a 200 termes kincskeresés

Szereted a titkos küldetéseket? Ha bárhová belépsz első dolgod, hogy nyomokat keresvén bekukkantasz minden zegbe és zugba? Véleményed szerint minél nagyobb egy ház annál több mókás meglepetést tartogathat? Szerencséd van! A 200 szobás Károlyi palota címerállatai eltűnt kincseik után kutatnak, s a mi segítségünket kérik! A pincétől a padlásig tart kalandunk sohasemlátott helyeken keresztül!

Időpont:

November 18. (vasárnap), 10.00 – 12.00

Belépőjegyek

A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, ha velünk szeretne játszani, kérjük írjon a muzeumped@pim.hu e-mail címre.

Életkor: 0-12 év

Létszám: maximum 30 fő

OKTÓBER

Pötty és báb workshop

Bábszínház és kézműves foglalkozás az egész családnak

Rendező, koreográfus: Juhász Anikó, tervező: Sipos Katalin, játsszák: B. Szolnok Ágnes, Tóth Mátyás

A Griff Bábszínház előadása kalandozás a pöttyök világában, játék egy piros pöttyel, ami elvarázsolódik, átváltozik, megsokszorozódik, megnő és összemegy. Játék a színekkel, játék a térrel, játék a mozdulattal.

S ha már megismerkedtünk a bábok varázslatos világával készítsünk együtt legalább annyifélét, amennyifajta és -féle csokoládét Gombóc Artúr fel tud sorolni! Képzeletünk és kreativitásunk segítségével bábjainknak egy közös mesét is kitalálhatunk!

A program az Országos Színháztörténeti Múzeummal és Intézettel együttműködésben valósul meg



Időpont

október 14. (vasárnap), 10.30 – 13.00



Regisztráció

muzeumped@pim.hu



Ajánlott életkor

0-12 év



Létszám

maximum 100 fő



Belépőjegyek

800 Ft / gyermekjegy (0 – 14 év)

1600 Ft / felnőttjegy

3000 Ft / családi kedvezményes belépő (3 gyermek 2 felnőtt, nagycsaládos kártyával)

Ingyenes múzeumi belépésre jogosító kártya a bábszínházi előadásra is érvényes.

Jegyvásárlás elővételben: https://www.jegymester.hu/hun/Production/180308/Potty-es-Bab-workshop--Babszinhaz-es-kezmuves-foglalkozas-az-egesz-csaladnak



Kapcsolódó tárlat: Mesés bábok – bábos mesék. Arany János művei és a bábtechnikák

 

SZEPTEMBER

’a semmiből világokat…”

avagy egy bőrödnyi kaland

Ami másnak eldobandó hulladék a restaurátornak rejtett kincs! Gyere el és fedezd fel, hogyan bírhatod rá a tárgyakat, hogy elfecsegjék Neked összes titkukat! Vigyázat: restaurátor leszel a végén!

Időpont

szeptember 29. (szombat), 10.00 – 12.00

Belépőjegyek

A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, ha velünk szeretne játszani, kérjük írjon a muzeumped@pim.hu e-mail címre.

Életkor: 0-12 év

Létszám: maximum 30 fő

MÁJUS

Vár(os)

Az én házam, a mi vár(os)unk II.

Azt már sejtjük, hogyan változik át pár unalmasan barna kartondarab lenyűgöző, csodálatos történeteket rejtő kastéllyá. De hogyan épülhet ebből közös palota? A színpompás épület körül pedig olyan város, melynek útjai, terei és lakói kizárólag fantáziánknak engedelemeskednek?

Teremtsük meg az egyetlen várost, amelyben mindenki jól érezheti magát!

Időpont

május 27. 10.00 – 12.00 (Lotz terem)

Belépőjegyek

A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, ha velünk szeretne játszani, kérjük írjon a muzeumped@pim.hu e-mail címre.

ÁPRILIS

Vár(os)

Az én házam, a mi vár(os)unk I.

Építsünk együtt színpompás, (majdnem) minden sztatikai szabályra fittyet hányó, soha-nem-látott fantázia várakat, s csodáljuk meg a várost, amit közösen teremtünk!

A kastélyépítő workshop első alkalmakor megismerkedünk azzal, hogyan formálható a tér, s megteremtjük saját várunkból a mi városunkat.

Időpont

április 29. 10.00 – 12.00 (Lotz terem)

Belépőjegyek

A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, ha velünk szeretne játszani, kérjük írjon a muzeumped@pim.hu e-mail címre.

FEBRUÁR

Barlang-kaland

avagy a nagy tavaszváró újságpapírház-építés

Szegény február... Ilyenkor már meglehetősen unjuk a tél fakó és kopott hűvösét, s szinte minden szürkén ásít vissza ránk...

De gondoltátok volna, hogy összetekert újságpapírból házat is lehet építeni? Mondjuk barlangot, hogy együtt izgulhassunk, kicsit késve, kijön-e onnan a téli álomtól még kótyagos medve, s ami fontosabb, megpillantja-e az árnyékát?

Ha egy picit is közelebb hajolunk hétköznapjaink félredobott tárgyaihoz, s kézbe vesszük őket, akár még csodákat is alkothatunk segítségükkel...

Játsszunk, építsünk közösen!

Időpont

február 25. 10.00 – 12.00 (Lotz terem)

Belépőjegyek

A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, ha velünk szeretne játszani, kérjük írjon a muzeumped@pim.hu e-mail címre.

NOVEMBER

Adventi játékok az Égigérő színházzal

Pásztorok, keljünk fel!

Ünnepváró Betlehemes árnyszínház és játék

A karácsonyi ünnepkör eseményeiben fontos szerepet tölt be a játék, ebből készültünk egy csokorral. 

Közben felelevenítünk egy régi betlehemes játékot is a kölcsei bábtáncoltató betlehemes szövegének és Csorba Piroska: Kisded született című verseének felhasználásával. 

A foglalkozás második felében magunk is készíthetünk árnybábokat.

Időpont

december 17. (vasárnap) 10.00 - 12.00

Belépőjegyek

A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, ha velünk szeretne játszani, kérjük írjon a muzeumped@pim.hu e-mail címre. 

OKTÓBER

„Növünk együtt!” 

Mesék a másságról és rólunk

Elbűvöltek már minket a francia sanzonok és a magyar irodalom gasztronómiai gazdagsága a Je ne regrette riencímű programon és A Pál utcai fiúk izgalmai az apró meglepetéseket tartogató városi sétán. Októberben Bartos Erika: Őrangyal című műve segítségével, egy családi nap keretében folytatjuk a programsorozatot: játsszunk együtt és meséljünk másságról, együttélésről, hogy önfeledt játékba gabalyodva ne is akarjuk tudomásul venni, véget ért a délelőtt!

A részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött, ha velünk szeretne játszani, kérjük írjon a muzeumped@pim.hu e-mail címre. 

Időpont, helyszín:

október 29. (vasárnap) 10.00 - 12.00

Belépőjegyek

A részvétel ingyenes

SZEPTEMBER

Családi nap a Jókai-kertben

Idén szeptember 16-án, szombaton, várjuk a természet- és irodalombarát gyerkőcöket és szüleiket Jókai Mór svábhegyi rezidenciáján. A Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódóan évek óta megrendezett családi napon számtalan izgalmas program (többek között előadások, kvízek, kézműves játékok, séták, tárlatvezetések) várja a látogatókat a XII. kerületi Költő utca 21. szám alatt található Jókai-kertben 10:00 és 17:00 óra között. 

Időpont, helyszín:

2017. szeptember 16. szombat, 10-17 óra

Jókai-kert, Budapest, XII., Költő u. 21., GPS: 47.49847, 18.99274

Belépőjegyek

A részvétel ingyenes.

ÁPRILIS

„Bajuszt pödörsz a napsugárból” 

Áprilisi családi nap Varró Danival

Nehezen (vagy talán egyáltalán nem) lehet betelni a tavasszal. Este hatkor már nem a kormos, csikorgó hideg sürget haza minket, a melengető napfényben 

elfelejtett színek és illatok támadnak, zsibonganak a játszóterek és parkok. 

A tavaszi ünnepeket pedig sosem látott zöld levelekkel és már-már elfelejtett kedvvel köszönthetjük.

Családi napunkon a játékos tavasz ébredését bizsergetően vicces és vagány versekkel köszöntjük, no meg – kihasználván a pompás napsütést – szabadtéri játékokkal és kézműveskedéssel (hogy azért a tojás és a nyuszi se maradjon ki).

Időpont, helyszín:

2017. április 23. vasárnap, 10-12 óra

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest, 1053, Károlyi u. 16.

Belépőjegyek

Múzeumi belépőjegy: 800/400 Ft

Családi jegy: 2 felnőtt és kiskorú gyermekeik: 1500 Ft

Nagycsaládos kedvezmény: 2 felnőtt és min. 3 kiskorú gyermekeik: ingyenes

Kérjük a családokat, hogy előzetesen a muzeumped@pim.hu e-mail címen regisztráljanak!

 

MÁRCIUS

Petőfi Sándor - avagy (szuper)hős a múltból

Mi mással ünnepelhetnénk márciusban, mint azzal, hogy bemutatjuk kicsiknek és nagyo(bba)knak, milyen is lehetett Petőfi Sándor, a meglepően izgalmas és kissé nyughatatlan személyiségű költő? Milyen gyermek volt? Kedvelték a társai? S miért nőhettek ördögszarvacskái? Hogy élte meg március 15-ét? Elszavalta vajon a Nemzeti dalt a Nemzeti Múzeum lépcsőjén?

Ismerjük meg együtt Petőfi Sándort!

Játékos barangolás a “Ki vagyok én? Nem mondom meg...” - Petőfi választásai című tárlatban.

Majd vidám kézműveskedés, ahol mindenkinek csak a kreativitása szabhat határt, hogyan díszíti saját paripáját, kardját, pártáját vagy hogyan készíti el saját tavasz-emlékét!

Időpont, helyszín:

2017. március19. vasárnap, 10-12 óra

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest, 1053, Károlyi u. 16.

Belépőjegyek

Múzeumi belépőjegy: 800/400 Ft

Családi jegy: 2 felnőtt és kiskorú gyermekeik: 1500 Ft

Nagycsaládos kedvezmény: 2 felnőtt és min. 3 kiskorú gyermekeik: ingyenes

FEBRUÁR

Hipp - hopp! Ott legyek, ahol akarok!

avagy képzeletbeli utazás bábokkal és rengeteg játékkal Tündér Ilona nyomában

Kövessük Árgyélus királyfit szerelemkereső útján! Miközben megismerkedünk az egyik leggyönyörűbb tündérmesével, kiderül, milyen egyszerűen lehet bábot készíteni, hogyan működik az árnyszínpad és mi kell ahhoz, hogy elvarázsoljuk magunkat a játékok birodalmába.

Az Égigérő Színház (Kállai Ibolya, Szerémi Lotti, Körömi Gábor) várja játszótársait erre a délelőttre a Petőfi Irodalmi Múzeumba.

Időpont, helyszín:

2017. február 26. vasárnap, 10-12 óra

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest, 1053, Károlyi u. 16.

Belépőjegyek

Múzeumi belépőjegy: 800/400 Ft

Családi jegy: 2 felnőtt és kiskorú gyermekeik: 1500 Ft

Nagycsaládos kedvezmény: 2 felnőtt és min. 3 kiskorú gyermekeik: ingyenes

JANUÁR

Mesefaló - családi délelőtt A magyar kultúra napján

Mesékkel ünnepeljük A magyar kultúra napját , méghozzá legalább annyi félével, mint amennyi csokoládét Gombóc Artúr ismertetett meg velünk!

Talán megmaradt még az ünnepek kiváló étvágya, így ezek a mesék mind-mind ételekről fognak szólni: kőlevesről, aludttejről, kecsöpről, kedvencekről és fujjfujjokról. S aki mesél: Szelecki Móni, egyenesen Palócországból.

A délelőtt során, hogy ne pottyanjunk rögtön vissza a valóságba, mindenki elkészítheti kedvenc meseszereplője bábfiguráját, s rögtönzött árnyjáték bemutatóban meg is elevenítheti hőseit.

A gyerekek mellett a szülőkre is gondolunk. Ezen a napon számos ingyenes tárlatvezetéssel látogathatók a múzeum kiállításai:

https://pim.hu/hu/esemenyek/magyar-kultura-napja-6

 

Időpont, helyszín:

2017. január 22. vasárnap, 10-12 óra

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest, 1053, Károlyi u. 16.

A programon való részvétel ingyenes, de kérjük a családokat, hogy előzetesen a muzeumped@pim.hu e-mail címen regisztráljanak!

DECEMBER

Csillagváró - családi délelőtt

Karácsonyi különkiadás

Ha „különkiadás",  és ráadásul karácsonyi,  akkor tartogatnia kell izgalmas, szívderítő, ünnep-váró meglepetéseket, különlegességeket!

A Nagymarosi Kittenberger Kálmán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola lelkes, tehetséges és temperamentumos dobosai jönnek hozzánk, bármit eldobolnak, bárkit táncra perdítenek, és bevonnak egy igazi közös, örömzenélésbe.

S hogy üres kézzel senki ne távozzon a közös fenyőfa alól, magunk készítünk magunknak és szeretteinknek apró ünnepi ajándékokat.

Ha esetleg olvasni támad kedve bárkinek a Kolibri Kiadó és a Diafilm bőséges választékából szemezgethet.

Zenéljünk, alkossunk és olvassunk együtt az év utolsó családi napján!

Szeretettel várjuk a családokat!

Időpont, helyszín:

2016. december 11. vasárnap, 10-12 óra

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest, 1053, Károlyi u. 16.

Belépőjegyek

Múzeumi belépőjegy: 800/400 Ft

Családi jegy: 2 felnőtt és kiskorú gyermekeik: 1500 Ft

Nagycsaládos kedvezmény: 2 felnőtt és min. 3 kiskorú gyermekeik: ingyenes

Kérjük a családokat, hogy a programon való részvételhez előzetesen a muzeumped@pim.hu e-mail címen regisztráljanak!

NOVEMBER

Terülj, terülj asztalkám! – Családi délelőtt Soós Dórával és a Piros Kakaóval

http://piroskakao.blogspot.hu/

Ha gyakran hallod, hogy Ne játssz az étellel! –, de sosem értetted miért mondják, hiszen nincs jobb móka, mint fasírtból várat építeni, spagettiből kanyargós utakat varázsolni, vagy salátából hullámzó Balatont formálni, akkor gyere el a PIM-be, ahol most minden az evés körül forog!

Légy részese Te is a nagy gasztro kalandnak, ahol kedvenc íróink és költőink vezetnek bennünket, hogy egy rejtély nyomait felfejtsük. A tekintélyes vizes poharak, az ünnepre terített asztal, a tojástartó és kávéscsésze most nem csak híres írók személyes tárgyai, hanem a rejtély egy újabb láncszemei lesznek, amelyek saját történetünk kezdetéhez vezetnek. Közös mesévé főzzük és eljátsszuk, amire ráleltünk.

A nyomozás mellett kézműveskedés is vár rátok. Írunk, alkotunk, szakácskönyvet fűzünk: megesszük, amit főztünk!

Időpont, helyszín:

2016. november 13. vasárnap, 10-12 óra

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest, 1053, Károlyi u. 16.

Belépőjegyek

Múzeumi belépőjegy: 800/400 Ft

Családi jegy: 2 felnőtt és kiskorú gyermekeik: 1500 Ft

Nagycsaládos kedvezmény: 2 felnőtt és min. 3 kiskorú gyermekeik: ingyenes

Kérjük a családokat, hogy a programon való részvételhez előzetesen a muzeumped@pim.hu e-mail címen regisztráljanak!

OKTÓBER

PIM sárkányos családi délelőtt Mondaragóval és Ana Galánnal

Ki ne álmodozna gyerekként arról, hogy lesz egy különleges állata? A Mondragó című meseregény főszereplője, a 11 éves Miró nagyon boldog, amikor megkapja élete első sárkányát. De Mondragó nem olyan, mint amilyennek elképzelte: nem tud repülni, szeleburdi, folyton hatalmasakat tüsszent, miközben az orrából lángok csapnak elő. Ennek ellenére igazi kalandor, aki mindig megtalálja a módját, hogy gazdáját, Mirót kihúzza a csávából.

Légy Te is részese a kalandnak, vegyél részt Mondragóval és Ana Galánnal, a könyv írójával a PIM újabb sárkányos családi délelőttjén!

Kalandos próbatétel, kincskeresés, memóriatorna és még sok más játék, melyekről hamarosan többet is megtudsz!

Ana Galán dedikálja könyvedet, ha elhozod, de a helyszínen kedvezményesen vásárolhatsz.

Időpont, helyszín

Február 24. 10.00-12.00

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest, 1053, Károlyi u. 16.

Belépőjegyek

Múzeumi belépőjegy: 800/400 Ft

Családi jegy: 2 felnőtt és kiskorú gyermekeik: 1500 Ft

Nagycsaládos kedvezmény: 2 felnőtt és min. 3 kiskorú gyermekeik: ingyenes

A programon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges. Kérjük, részvételi szándékát jelezze a muzeumped@pim.hu e-mail címen (s ne feledje megírni, hány főre számíthatunk).

MÁJUS

Sárkányok márpedig vannak!

Ingyenes családi délelőtt a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Még hogy nincsenek sárkányok?! Gyere el a Petőfi Irodalmi Múzeumba május 29-én. Találkozhatsz egy olyan szelíd, színes és tréfás bestiával, melyet Te díszítesz kedvednek megfelelően. Sőt Te is része leszel, mikor ránk borul a sárkánylepel, s együtt útnak indulunk a Károlyi-palota kertjében.

Színezz, nevess és sárkányozz velünk ezen a délelőttön! S persze a Tóth Csilla sárkány-mese sem marad el!

Ezen a délelőttön a program, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításai is ingyenesen látogatható.

 

Időpont, helyszín

Május 29. 10.00-12.00

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest, 1053, Károlyi u. 16.

Belépőjegyek: ingyenes

A programon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges. Kérjük, részvételi szándékát jelezze a muzeumped@pim.hu e-mail címen (s ne feledje megírni, hány főre számíthatunk).

 

ÁPRILIS

Szent György és a Sárkány, másképp, avagy hogyan barátkozzunk össze a sárkányokkal

Vendégünk Róka Szabolcs, mesemondó, sárkánytáncoltató, rettenthetetlen rémszelídítő, bölcs bestiaszakértő, aki Veletek és muzsikájával életre kelti a sárkányok ősi titkait.

Te hogyan képzeled sárkányod? Lenne kedved hazavinni egy szelíd bestiát? Vagy többet? Ha ügyes vagy minden ujjadra juthat egy sárkány. S míg Te alkotsz Tóth Csilla Szent György-meséje gondoskodik arról, hogy még varázslatosabban teljen az idő.

Időpont, helyszín

Február 24. 10.00-12.00

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest, 1053, Károlyi u. 16.

Belépőjegyek

Múzeumi belépőjegy: 800/400 Ft

Családi jegy: 2 felnőtt és kiskorú gyermekeik: 1500 Ft

Nagycsaládos kedvezmény: 2 felnőtt és min. 3 kiskorú gyermekeik: ingyenes

A programon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges. Kérjük, részvételi szándékát jelezze a muzeumped@pim.hu e-mail címen (s ne feledje megírni, hány főre számíthatunk).

 

MÁRCIUS

Tavaszi tótágas

Nektek milyen ízű a tavasz? Milyen színeket, illatokat, hangokat rejt ez az évszak? Mintha íze és illata lenne a beszippantott levegőnek. Bizsergeti a bőrünket a meleg fény.  A fűszál, a hóvirág, a barka, az aranyeső annyira meglepődnek, hogy riadt boldogságukban azt sem tudják, milyen színben pompázzanak, és melyik is legyen a leginkább hozzájuk illő illat.

Ti is emlékeztek erre? llyen Nektek is  a tavasz? Ha igen, azért várunk a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ha nem, akkor azért látunk Titeket a legnagyobb örömmel tavaszváró Családi délelőttünkön, hogy megosszátok velünk a Ti tavaszélményeteket!

Lesz mese (Tóth Csilláé, a Napsárkányról, Jégsárkányról, no meg Sándorról, Józsefről és Benedekről), tavaszi tabló (aminek a flóráját, faunáját bizony Ti fogjátok megszemélyesíteni), és zsákfestés, mert ha már Sándor József Benedek, segítsünk nekik zsákba fogni a meleget. Persze a mi meleg-fogó zsákjaink különlegesek lesznek, Molnár Jacqueline elbűvölő, zsizsgő-mozgó, színlő-fénylő figurái mosolyogtatnak meg minket e (remélhetően meleg) tavaszi napon.

Időpont, helyszín

Február 14. 10.00-12.00

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest, 1053, Károlyi u. 16.

Belépőjegyek

Múzeumi belépőjegy: 800/400 Ft

Családi jegy: 2 felnőtt és kiskorú gyermekeik: 1500 Ft

Nagycsaládos kedvezmény: 2 felnőtt és min. 3 kiskorú gyermekeik: ingyenes

A programon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges. Kérjük, részvételi szándékát jelezze a muzeumped@pim.hu e-mail címen (s ne feledje megírni, hány főre számíthatunk).

FEBRUÁR

Szörny-szelídítő

avagy Rémségek Kicsiny Múzeuma Dániel Andrással

Magától értetődik, mindannyian bátrak vagyunk, például a múltkor sem ijedtem meg a mese vasorrú hősétől (pedig egy cseppet sem tűnt jóindulatúnak), akkor sem féltem (egy cseppet sem) mikor az ágy alatt kellett kotorásznom egy elgurult játékomért, és mi ha nem rettenthetetlenség, mikor végre nekigyürkőztem és megszelídítettem tekergődző cipőfűzőmet?

Olykor-olykor azonban a legbátrabbak is megriadhatnak (kissé), mikor az éjszaka, puha, dundi sötétje megtréfál bennünket, mikor egy pillanatra egyes-egyedül érezzük magunkat, vagy mikor egy hangos szó keménysége nekünk pattan. Mindannyian éreztük már a lenyelhetetlen gombócot, és hogy a szívünk előresiet (de vajon hova is?!). A félelem szivárványszínű, ahányan vagyunk, annyi különböző dolog, izé, bigyó tud minket megszeppenteni.

Erre a farsangra nagy tervet szövünk: életre keltjük azt a titokzatos valamit, ami riadalmaink legfőbb okozója. S ha már életre keltettük, meg is kérdezzük tőle, vajon illendő-e minket ijesztgetnie? Nem lenne-e jobb, ha kibékülnénk, és ha nem is barátokká, de kedves ismerősökké válnánk? Nincs az a rém, aki ilyen kérdésre nemet mondana, erről Dániel András biztosít bennünket, aki a szoborba öntött, megrajzolt, hajtogatott (meg még ami eszetekbe jut) Nyugtalanítókat tréfás mesébe foglalja, és garantáltan egytől-egyig „megszelídíti”.

Időpont, helyszín

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest, 1053, Károlyi u. 16.

Időpont: Február 14. 10.00-12.00

Belépőjegyek

Múzeumi belépőjegy: 800/400 Ft

Családi jegy: 2 felnőtt és kiskorú gyermekeik: 1500 Ft

Nagycsaládos kedvezmény: 2 felnőtt és min. 3 kiskorú gyermekeik: ingyenes

A programon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges. Kérjük, részvételi szándékát jelezze a muzeumped@pim.hu e-mail címen (s ne feledje megírni, hány főre számíthatunk). Sajnos 30 gyermeknél többet nem tudunk fogadni.

Pöttyös-nap

első csoportos tárlatom

 

Pöttyös Panni, Kockás Peti, Mosó masa – kis túlzással bár – de családtagok.

Aligha akad gyermek, felnőtt, akit ne fűzne meghitt emlék F. Györffy Anna eleven, barátságos, elbűvölő, játékos teremtményeihez. Ki ne szeretne elkalandozni fantáziavilágokba, ahol a Mindent járó Malmocska éppen megpihenhet, ahol Csipkerózsika végre kinyújtóztathatja a hosszú alvástól elgémberedett tagjait, vagy ahol Mosó masa kérlelhetetlenül tisztárra mossa – hiába is az ellenkezés – a már kissé viseltes bundákat?

A Petőfi Irodalmi Múzeum családi napján, január 17-én, mindenki megrajzolhatja saját csodavilágát. Képzeletünknek csak a mese szabhat határt, hiszen a Feledékeny Vicsor bába történetéhez készítünk majd rajzokat filccel, ceruzával, festékkel, csillámporral, fonallal, gyöngyökkel, és – hjaj – még mi mindennel! A múzeum pedig azért (is) múzeum, hogy kiállítson, így a műremekeket rögtön bekeretezzük és elkészítjük (legtöbbünk) első csoportos kiállítását.

A csodavilág rajzolásban F. Györffy Anna unokája, Farkas Anna lesz segítségetekre. Neki már volt kiállítása, bízhattok benne!

Ha valaki elfáradna a rengeteg pettytől, vagy meg szeretne pihenni alkotó munkájában, nagyon szereti a könyveket, vagy egyáltalán nem szereti a könyveket, de rá szeretne jönni, hogy a többiek miért szeretik őket,Gurmai Beáta várja, aki részleteket olvas fel egészen új, Borka könyve című mesekönyvéből, és beszélget veletek.

De minden mese véget ér egyszer. Most egy koncerttel. A kiscsoport együttes nektek játszik, veletek táncol és énekel, hogy egy kicsit mégiscsak tartson még a mese...

Ha hozol magaddal pöttyös tárgyat, vagy van esetleg kedvenc pöttyös ruhád és abban érkezel, hogy mi is gyönyörködhessünk benne, ajándékod egy Pöttyös Túró Rudi, és még mulatságos is lesz a rengeteg petty mindenfelé.

Időpont, helyszín

Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest, 1053, Károlyi u. 16.

10.00 – 12.00 A Feledékeny Vicsor bába – Csoportos tárlat

11.30 – 12.00 Gurmai Beáta: Borka könyve című új mesekönyvének bemutatója

12.00 – 12.30 kiscsoportos együttes koncertje

Belépőjegyek

Múzeumi belépőjegy: 800/400 Ft

Családi jegy: 2 felnőtt és kiskorú gyermekeik: 1500 Ft

Nagycsaládos kedvezmény: 2 felnőtt és min. 3 kiskorú gyermekeik: ingyenes

A programon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges. Kérjük, részvételi szándékát jelezze amuzeumped@pim.hu e-mail címen (s ne feledje megírni, hány főre számíthatunk). Sajnos 50 gyermeknél többet nem tudunk fogadni.