20 ruha Európa számára

Date
Divattervezők párbeszéde az irodalommal
2010. március 25. – május 31.
Meghosszabbítva augusztus 31-ig!
Európai divattervezők ruhakölteményeiből nyílik kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A tizenkét spanyol, négy belga és négy magyar tervező textilben álmodta meg többek között Gabriel García Márquez, Carlos Fuentes, Hugo Claus, Szabó Magda és Márai Sándor gondolatait.
Az EU spanyol elnöksége keretében, a Budapesti Cervantes Intézet által szervezett tárlaton hazánkat Gyulai Natália, Náray Tamás, Pazicski Miklós és Zoób Kati kreációi képviselik. Mindannyian saját ösztöneiket, stílusukat követve egy-egy haute-couture ruhát terveztek erre a különleges alkalomra, ahol az európai divat és irodalom, anyag és szellemiség találkozik.
Az Európai Unió Tanácsának Spanyol Elnöksége alkalmából, Belgium és Magyarország közreműködésével kerül sor a „20 ruha Európa számára- Divattervezők párbeszéde az irodalommal” című kiállítás megrendezésére, amelyen a három ország divatvilága és irodalma találkozik. A tárlatot a brüsszeli városházában láthatta először a nagyközönség, Budapesten március 24-től május 30-ig lesz látható a Petőfi Irodalmi Múzeumban.       
Ez a nemzeti kereteken túlmutató, újszerű művészeti kifejeződés, amelyben az irodalom és a divat találkozik, sikeresen valósítja meg a népek közötti kulturális párbeszédet az európai szellemiség jegyében.
Tizenkét spanyol, négy magyar és négy belga - hazájukban nagy elismertségnek örvendő - divattervező alkotásai folytatnak párbeszédet spanyol, magyar és belga írók prózájával és verseivel, amelyek kivétel nélkül az európai kortárs irodalom gyöngyszemei.
 
Húsz ruhaköltemény húsz szöveg ihletése alapján
        A latin-amerikai Carlos Fuentes, Juan Gelman, Álvaro Mutis, Dulce María Loynaz és a Nobel-díjas Gabriel García Márquez írásait ugyanúgy megidézik a tárlaton a ruhaköltemények, mint María Zambrano, Miguel Delibes, Rosa Chacel, Carmen Martín Gaite és Antonio Muñoz Molina spanyol írók, valamint José Ángel Valente és Antonio Gamoneda költők szerzeményeit. Mindegyikük egyéni hangú, nyelvezetű és irodalmi díjakkal kitüntetett szerző, sokan közülük már ismertek Magyarországon, másokat a jövőben fog csak megismerni hazánk olvasóközönsége, mint a kortárs spanyol nyelvű irodalom izgalmas alkotóit. Mellettük jelentős magyar szerzők -Márai Sándor, Takács Zsuzsa, Bánffy Miklós, Szabó Magda -, és kiváló belga irodalmárok -  Émile Verhaeren, Stefan Hertmans, Hugo Claus és Amélie Nothomb – is megszólalnak.
        
A programnak köszönhetően Budapesten találkoznak Devota & Lomba, Victorio & Lucchino, Carmen March, Hannibal Laguna, Miguel Palacio, Purificación García, Amaya Arzuaga, Roberto Torreta és Lydia Delgado divattervezők, akik egy kiválasztott irodalmi szöveg ihletéséből, saját ösztöneiket és stílusukat követve egy-egy haute-couture ruhát terveztek erre az alkalomra.
Ehhez a különleges feladathoz csatlakoztak olyan magyar divattervezők, mint Zoób Kati, Gyulai Natália, Náray Tamás, Pazicski Miklós, valamint a belgák közül Michael Guerra, Katrien Van Hecke, José Enrique Oña Selfa és Anna Heylen.
Húsz szövetből és színekből álló alkotás folytat párbeszédet az irodalommal, kialakítva a művészeteknek egy újszerű kommunikációját.
A „20 ruha Európa számára” program kurátora Concha Hernández, a kiállítás kurátora a Petőfi Irodalmi Múzeumban Hegyi Katalin.
        Az Európai Unió Spanyol Elnöksége és a budapesti Cervantes Intézet által szervezett kiállítás a Spanyol Kulturális Minisztérium, a magyarországi Spanyol Nagykövetség, a Spanyolországi Divattervezők Egyesülete és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint a Spanyol Külkereskedelmi Intézet (ICEX), a Wallonie-Bruxelles Design/Mode, a Modo Bruxellae, a Le Flanders Fashion Institute, a magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium közreműködésével és a Budapesti Tavaszi Fesztivál támogatásával jött létre.
 
A kiállítást Budapest után a Cervantes Intézet madridi székhelyén tekintheti meg a nagyközönség.
 
A kiállításon résztvevő alkotók:
(író,költő/divattervező)
 
Spanyol alkotók:
Gabriel García Márquez / Devota & Lomba
Álvaro Mutis / Agatha Ruíz De La Prada
Juan Gelman / Victorio & Lucchino
Carmen Martín Gaite / Miguel Palacio
Carlos Fuentes  / Jesús Del Pozo
José Ángel Valente / Hannibal Laguna
Miguel Delibes / Carmen March
Dulce María Loynaz / Purificación García
Antonio Gamoneda / Davidelfín
María Zambrano / Amaya Arzuaga
Antonio Muñoz Molina / Roberto Torretta
Rosa Chacel / Lydia Delgado
 
Belga alkotók:
Émile Verhaeren / Michaël Guerra
Hugo Claus / Katrien Van Hecke
Amélie Nothomb / José Enrique Oña Selfa
Stefan Hertmans / Anna Heylen
 
Magyar alkotók:
Szabó Magda / Náray Tamás
Bánffy Miklós / Pazicski Miklós
Márai Sándor / Zoób Kati Takács Zsuzsa / Gyulai Natália