Vajda Mihály filozófus

üzenetét felolvassa: Sárosi Gábor

Nem a megfelelő Flash Player van a gépen A legújabb verzió letölthető innen.
You need to upgrade your Flash Player Download new flash player from here.

Kedves jó Nemecsek!
 
Persze, én is téged szerettelek a legjobban … (Ne haragudj, ha most megpróbálok egészen őszinte lenni magamhoz: nem vagyok ebben én biztos.)
Az ember [melyik ember?] többnyire szolidáris a megnyomorítottakkal és elesettekkel, de nem biztos, hogy őket szereti a legjobban), vagy legalábbis a leginkább terád emlékszem. Miért is kellett meghalnod? Kötelességtudás? A katona nem hagyja el őrhelyét? Vagy nagyon, de nagyon szeretted volna, ha nem írják nevedet örökkön-örökké csupa kisbetűvel? Érthető a vágy – egyrészt. Másrészről nem jutott az eszedbe, hogy le vannak szarva? Mert hát le vannak szarva, még akkor is, ha halálod után már csupa nagybetűvel írták a nevedet.
 
Kedves jó NEMECSEK!
 
Az élet bonyolult, az emberek sokfélék, de ezt sokan elmondanák ma Neked, minek mondogatom én is. Egy mondatot szeretnék a figyelmedbe ajánlani Platón Gorgiászából: „És azt hiszed, Szókratész, szép dolog az, ha az ember ilyen helyzetbe jut és nem tud segíteni magán?” Egy Kalliklész nevű fickó mondja ezt annak a Szókratésznek, akit nem érdekel, hogy mi történik vele itt a földön – még azt sem bánja, ha halálra ítélik és kivégzik -, neki csak az a fontos, mit fognak szólni bírái odaát. Kalliklész meg van győződve róla, hogy odát nincsen, gyerekmese, itt kell berendezni magunknak valami elfogadható életet. Nietzsche a Morál genealógiájához című művében hosszan idézi, nevének említése nélkül, szinte szó szerint Kalliklészt. Hogy aztán én szeretem-e ezt a Nietzschét? Megvallom őszintén, nem tudom eldönteni. A sikeresek iránti gyűlölet éppúgy ellenemre van, mint a sikertelenek lesajnálása. De hát akkor hogy is kell élni ebben a világban? Döntse el mindenki maga.
 
Te bizonyára jól döntöttél. Szeretnek Téged az emberek. De vajon nem azért-e, mert vígaszt nyújtasz számukra saját sikertelenségükért? Ha jól meggondolom, azt hiszem, nem azért. Hanem azért, mert a kisbetükre nem gyűlölettel (Nietzsche ressentiment emleget), hanem azzal válaszoltál: Csak azért is megmutatom nekik! Itt a Földön. S megmutattad, ha sikered gyümölcseit már nem is élvezhetted. Vagy talán Te is sokszor olvasod odafent (gyerekmese) a Pál utcai fiúk-at?
 
Vajda Mihály