Lázár Zsófia író

üzenetét felolvassa: Lőrincz Veronika

Nem a megfelelő Flash Player van a gépen A legújabb verzió letölthető innen.
You need to upgrade your Flash Player Download new flash player from here.

Kedves Teri,
 
egészen belemerültem a kiállításba, igazán méltó Molnárhoz, akit nem csak a Pál utcai fiúk miatt szeretek! Például nagy Liliom-rajongó vagyok, mert imádom a rosszfiúkat. Nem tudom, szerencsés-e Liliomot Nemecsekhez hasonlítani, mégis annyi bizonyos, hogy mindketten a szeretetlenségbe pusztultak bele, Liliom a sajátjába, Nemecsek a másokéba. A Pál utcai fiúkból meg Csele, a gigerli a kedvencem, mert borzasztóan tetszik az a szó, hogy "gigerli", meg az, hogy szétszedte a tankönyveit, és csak azokat a lapokat vitte magával a suliba, amelyekre épp szüksége volt aznap, mert derogált neki, hogy dagadt iskolatáskát cipelve menjen végig az utcán. Én lány vagyok és sajnos nem lehetek gigerli, de ezt azonnal átvettem tőle, és "na most úgy csinálok, mint Csele!" felkiáltással kioperáltam a második világháborút a törikönyvből, ami igen könnyen ment, mert a tankönyvek már az én iskolás koromban is hajlamosak voltak maguktól szétesni. Csele módszerének széles körben való elterjesztése talán megoldaná azt a problémát is, hogy a kisiskolások a megengedett három kiló helyett sokszor öt kilót cipelnek a hátukon...
Szóval eddig azért nem írtam Nemecseknek még, mert azt hittem, már elkéstem vele, és azért sem, mert első körben olyan profán sőt a komolyabbak számára talán egyenesen ízetlen mondatok születtek meg az agyamban, mint például "Nemecsek, hoztál száraz ruhát?" , és ezeket alig tudtam kiverni a fejemből. És tudod, már mondtam Neked, az egyik fő félelmem, hogy  túl komolytalan vagyok, lehet, hogy az én nevemet is kisbetűvel kellene írni arra a nemecsek-üzenőfalra, a sok nagy név mellé!  Aztán meg fennkölt gondolatok jutottak az eszembe, hogy a megaláztatás iszonyatos dühöt szül, ami előbb-utóbb kitör, és megöl minket, vagy megöl másokat. Nemecsek halála valójában öngyilkosság volt, de ki tudja, ha ma élne ott a VIII. kerületben, mit tenne? Feláldozná magát azokért, akik semmibe vették, vagy venne egy puskát, netán egy vállról indítható rakétát a józsefvárosi piacon, és szétlőné a grundot a pajtásaival együtt?
Szóval akkor mit üzenek Nemecseknek? Semmit, mert még a végén hallgatna rám, és akkor nem lenne Pál utcai fiúk, márpedig a Pál utcai fiúk kell nekünk, úgy, ahogy van.
Magunk közt mondom csak, magunknak, jó, hogy Nemecsek, miután jó sokszor leírta  a nevét csupa kisbeűvel, nem tudott duzzogva a távirányító után kapni, hogy vígasztalásul megnézzen valami jó kis agresszív GI Joe-t, mert különben  Bokáék igen rosszul jártak volna. (Puszta véletlen folytán csak Csele úszta volna meg a vérengzést...)
Talán, ha kicsit megfésülöm még ezeket a gondolatokat, jók lesznek az üzenőfalra is. Vagy mehet így is?
 
Szeretettel üdvözöllek, és ha lesz Pál utcai fiúkos póló, ugye szólsz, mert nekem olyan KELL!!!
 
Lázár Zsófi